У всіх регіонах України з 23 вересня встановлюють «жовтий» рівень епідемічної небезпеки. Пояснюємо, що і як тепер працюватиме.

Ресторани та кав’ярні

У закладах харчування за одним столиком може сидіти не більше чотирьох осіб, відстань між столами має бути мінімум 1,5 метра.

Спортзали та фітнес-центри

Спортивні зали, фітнес-центри та басейни працюватимуть у разі обмеження кількості відвідувачів із розрахунку одна особа на 10 м² площі.

Кінотеатри, музеї та театри

Кінотеатри, клуби, музеї, театри й інші заклади культури можуть працювати без обмежень по часу за таких умов:

  • треба дотримуватися дистанції в півтора метра й увесь час бути в масці.
  • масові заходи можна проводити за участю не більше однієї особи на 4 м² площі.
  • зали мають бути наповнені на 2/3 місць за схемою розміщення 2 заповнені ряди – 1 порожній або понад 50% місць при розміщенні в шаховому порядку.

Послаблення для вакцинованих:

Заклади культури, спортзали та ресторани можуть працювати без обмежень, якщо будуть обслуговувати тільки відвідувачів, вакцинованих хоча б однією дозою, або тих, хто має негативні довідки про тест на COVID-19. Водночас щонайменше 80% працівників закладів повинні мати хоча б одне щеплення або негативний результат тесту.

Як підтверджувати вакцинацію чи тест

Для роботи в умовах «жовтої» зони достатньо мати одне щеплення. Воно підтверджується «жовтим» внутрішнім COVID-сертифікатом або тимчасовою довідкою 063-О, виданою сімейним лікарем. Якщо щеплення немає, тоді треба мати негативний результат ПЛР-тесту чи експрес-тесту на антиген. Такий результат дійсний 72 години.

Хто вирішує, чи працювати тільки для вакцинованих

Бізнес сам вирішує, чи надавати послуги тільки вакцинованим клієнтам без обмежень, чи дотримуватися обмежень, але працювати для всіх.

Ми запитали в київських театрів і кінотеатрів, як вони працюватимуть. Ось, що вони розповіли:

  • мережа кінотеатрів Multiplex обмежить кількість квитків на сеанси до 2/3 від загальної кількості місць у залах.
  • «Дикий театр» працюватиме на 2/3 місць.
  • Театр на Подолі та Молодий театр працюватимуть на 50% місць.

У Театрі на Подолі додали, що механізму сканування сертифікатів вакцинації не передбачено. «Тому хоча ця опція на папері є, по факту варіант лише переходити на 50%», – сказали там.

Школи

Середня та старша школа в «жовтій» зоні зможе працювати в офлайн-режимі, якщо не менше 80% працівників закладу мають документ про вакцинацію чи одужання від COVID-19.

Якщо в закладі освіти менше 80% працівників мають такі документи, то навчання має продовжуватися в дистанційному режимі. У МОН підкреслили, що школи не закриватимуть зовсім, як, наприклад, обіцяли в Київській області.

У Києві станом на 21 вересня в 16 школах було менше 80% вакцинованих працівників, але в КМДА сподівалися, що до 23 вересня всі школи зможуть вийти на очне навчання.

Якими документами підтверджувати вакцинацію чи одужання:

  • «жовтий» чи «зелений» COVID-сертифікат у «Дії».
  • міжнародне свідоцтво про вакцинацію, видане сімейним лікарем.
  • довідка 063/о про щеплення однією дозою.
  • COVID-сертифікат про одужання (технічна можливість його згенерувати з’явиться пізніше).

Початкова школа та садочки

Початкова школа (1–4 класи), дитячі садочки та спеціальні заклади освіти зможуть працювати в очному режимі за будь-якого рівня карантинних обмежень («жовтого» або навіть «червоного») незалежно від рівня вакцинації працівників.

Транспорт

Обмеження транспорту в «жовтій» зоні не передбачено. Сертифікати про вакцинацію чи тести в пасажирів не вимагатимуть, але всі вони мають обов’язково носити захисні маски.

Водночас у водіїв та інших працівників вимагатимуть пройти щеплення.


З 20 вересня в Україні оновили карантинні норми. За новими правилами, вакциновані люди зможуть отримати «жовті» та «зелені» COVID-сертифікати, завдяки яким зможуть без обмеження відвідувати заклади та масові заходи.

Державна комісія з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на засіданні 21 вересня встановила «жовтий» рівень епіднебезпеки з 00:00 23 вересня у всіх регіонах України.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі