22 жовтня в кінотеатрі «Жовтень» почнеться 4-й кінофестиваль «Київський тиждень критики», програму якого складають українські кінокритики. Фестиваль від дистриб’ютора «Артхаус Трафік» триватиме до 28 жовтня. У ролі кураторів – редакторка розділу «Культура» LB.ua та співзасновниця «Спілки кінокритиків України» Дарія Бадьйор, режисер і засновник видання Cineticle Станіслав Битюцький, а також кінокритики Сергій Ксаверов та Анна Дацюк.

Програма «Київського тижня критики» складається з трьох секцій – міжнародної програми (стрічк з головних світових кінофестивалів), тематичної «Дивні дні» та програми «Фокус: Україна-Франція». У межах третьої програми відбудуться прем’єри українських фільмів «Атлантида», «Погані дороги» та «Номери». Відкриє фестиваль стрічка данського режисера Томаса Вінтерберґа, трагікомедія «Ще по одній». Також на відкритті вручатимуть щорічну національну премію кінокритиків «Кіноколо» й презентують рейтинг 100 найкращих українських фільмів усіх часів.

Міжнародна програма

Фільми-призери та учасники сучасних світових кінофестивалів – Берлінале, Венеції, Торонто, Роттердама і «Санденсу».


«Ще по одній»

Druk

Нова робота данського режисера Томаса Вінтерберґа, який разом із Ларсом фон Трієром склав маніфест «Догма 95». Головні ролі у стрічці виконали Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Ларс Ранте та Магнус Міллан – усі відзначені «Срібною мушлею» за найкращу чоловічу роль на міжнародному кінофестивалі в Сан-Себастьяні. Фільм також увійшов до офіційної програми цьогорічного Каннського кінофестивалю.

Трейлер стрічки «Ще по одній»

Анна Дацюк: «Ще по одній» розповідає історію чотирьох учителів, які беруться випивати щодня для наукового експерименту, результатом якого нібито буде підвищення продуктивності та настрою. Насправді ж Вінтерберг зняв фільм-ностальгію за втраченою молодістю, ейфорією та свободою. Між тим режисера не затягує в болото моралізаторства та меланхолії – його кіно сповнене жаги до життя».


Сеанси: четвер, 22 жовтня, 10:00; 21:00

Режисер: Томас Вінтерберг

У ролях: Мадс Міккельсен, Томас Бо Ларсен, Ларс Ранте

«Дні»

Rizi

Кан живе один у великому будинку, Нон – у маленькій квартирці в місті. Вони зустрічаються, потім розлучаються, а дні продовжують свій біг. За задумом режисера, фільм демонструється без перекладу та субтитрів.

Трейлер стрічки «Дні»

Сергій Ксаверов: «Творчість тайванського режисера є постійним пошуком не ускладнення свого світу, а спрощення. Саме тому його «Дні» виглядають одним із найрадикальніших його фільмів – зведеного до основ кіно твору, який, проте, як завжди у Мінляня, залишається сеансом терапевтичного знеболювального для закатованого швидкою сучасністю глядача».


Сеанси: п’ятниця, 23 жовтня, 10:00; 19:00

Режисер: Цай Мінлян

У ролях: Лі Каншен, Анон Хонхинсай

«Ширлі»

Shirley

Історія про письменницю Ширлі Джексон, яка для написання нової горор-книги запрошує пожити у свій дім молоду пару. Подружжя втягують у складну й небезпечну гру-маніпуляцію на межі життя та смерті. Фільм отримав спеціальний приз журі за внесок у розвиток авторського кіно на кінофестивалі «Санденс» 2020 року.

Трейлер стрічки «Ширлі»

Анна Дацюк: «Ширлі у виконанні Елізабет Мосс – нестерпна та нещасна, а її чоловік – професор і літературний критик Стенлі Хейман у виконанні Майкла Штульбарга – найзліший ворог і найкращий друг, маніпулятор і найвідданіший фанат її робіт. У цій сімейній пастці, де творче натхнення межує з безумством, ось-ось застрягне молоде подружжя».


Сеанси: субота, 24 жовтня, 10:00; 19:00

Режисерка: Жозефін Декер

У ролях: Елізабет Мосс, Майкл Штульбарг, Одеса Янг

«Повільна машина»

Slow Machine

Маловідома акторка розриває стосунки з агентом розвідки, втомлена й розчарована шукає собі новий дім. Вона поселяється в будинку, де музичний бенд записує новий альбом. Та все йде не так, як вона очікувала.

Трейлер стрічки «Повільна машина»

Станіслав Битюцький: «Режисерський дебют сценариста Пола Фелтена та оператора Джо Денардо, який можна сміливо вважати авторською подорожжю історією американського кіно та авангарду. Відштовхуючись від класичних голлівудських screwball-комедій, Фелтен і Денардо доволі швидко переходять на сторону трилерів, передають привіт горорам, надихаються авангардними експериментами Енді Воргола, фільмами Жака Ріветта, Джона Кассаветіса та Девіда Лінча».


Сеанси: неділя, 25 жовтня, 10:00; 19:00

Режисери: Джо Денардо, Пол Фелтен

У ролях: Хлое Севені, Стефані Хеєс

«Земля кочівників»

Nomadland

Жінка шістдесяти років (Френсіс Макдорманд) втратила все під час економічної кризи. Вона вирушає в подорож Сполученими Штатами й вирішує жити, як сучасна кочівниця. Стрічка стала лауреатом «Золотого лева» Венеційського кінофестивалю 2020 року. Фільм демонструється мовою оригіналу (англійською) без українських субтитрів

Трейлер стрічки «Земля кочівників»

Дарія Бадьйор: «Земля кочівників» Хлої Джо показує життя американців, які живуть у трейлерах та їздять країною в пошуках роботи. Через економічну кризу й нечутливу соціальну політику ці люди – яскравий приклад того, де закінчується «американська мрія».


Сеанси: понеділок, 26 жовтня, 10:00; 19:00

Режисерка: Хлоя Джо

У ролях: Френсіс Макдорманд, Девід Стретейрн

«Початок»

Dasatskisi

Дебют грузинської режисерки Деа Кулумбегашвілі розповідає історію спільноти Свідків Єгови, яка у провінційному місті піддається нападу екстремістів. У центрі сюжету – Яна, дружина голови громади, яка намагається розібратися у своїх бажаннях і переживає складну депресію. Стрічка отримала «Золоту мушлю» за найкращий фільм і «Срібну мушлю» за найкращу режисуру та жіночу роль на кінофестивалі в Сан-Себастьяні 2020 року.

Трейлер стрічки «Початок»

Дарія Бадьйор: «Після того, як невідомі підпалили церкву Свідків Єгови, яку очолює її чоловік, Яна лишається вдома сама – на самоті зі своєю кризою ідентичності та депресією. Трагедія про спробу емансипації жінки з патріархальних структур, які її оточують – родини, церкви, країни».


Сеанси: вівторок, 27 жовтня, 10:00; 19:00

Режисерка: Деа Кулумбегашвілі

У ролях: Іамзе Сухіташвілі, Раті Онелі

«Новий порядок»

Nuevo Orden

Це новий трилер мексиканського режисера Мішеля Франко. За сюжетом, розкішне весілля пари з вищого класу переривають непрохані гості й влаштовують розправу над присутніми – у країні починаються бунти зі зростанням класової ненависті та сплеском насильства. Стрічка стала володарем Гран-прі журі останнього Венеційського фестивалю.

Трейлер стрічки «Новий порядок»

Сергій Ксаверов: «Новий порядок» уже називають антиутопічним, але водночас усі підкреслюють саме його сучасність. Своєю лютою безкомпромісністю він нагадує ранні фільми Коста-Гавраса, але, на відміну від них, підходить до своєї теми майже відсторонено».


Сеанси: середа, 28 жовтня, 10:00; 19:00

Режисер: Мішель Франко

У ролях: Саманта Язарет Аная, Даріо Язбек Берналь

«Дивні дива»

Науково-фантастичні фільми всесвітньовідомих режисерів.


«Парк покарань»

Punishment Park

Хлопців, які відмовлялись воювати у В’єтнамі, співачку хіпівських пісень і борця за права афроамериканців засуджують на шалені терміни. Після вироку їх відвозять у пустелю – до «Парку покарань», де на них у буквальному розумінні полює молоде покоління копів.

Трейлер стрічки «Парк покарань»

Сергій Ксаверов: «Різку та безкомпромісну псевдодокументальну провокацію Пітера Воткінса сприйняли у США дуже агресивно, а відмова дистриб’юторів у прокаті перетворила фільм на деякий час на майже нікому не відомий андеграунд. Сьогодні цей твір з альтернативної історії перебуває у статусі класики кіно, але виглядає створеним прямо зараз».


Сеанси: п’ятниця, 23 жовтня, 13:00; 22:00

Рік: 1971

Режисер: Пітер Воткінс

У ролях: Патрік Боланд, Кент Формен, Кармен Ардженціано

«Чужі серед нас»

They Live

Робітник-будівельник знаходить незвичайні сонячні окуляри: одягнувши їх бачиш світ таким, яким він є. Виявляється, політики та можновладці – насправді потворні інопланетяни, мета яких – підпорядкувати землян своїй волі. А уряд і ЗМІ бомбардують людей прихованими повідомленнями, які працюють на рівні підсвідомості.

Трейлер стрічки «Чужі серед нас»

Сергій Ксаверов: «Єдиний політичний фільм Джона Карпентера був реакцією на жадібність та індивідуалізм рейганоміки 80-х років. «Чужі серед нас» не шукав винних для вдумливого діалогу, бо навіщо тоді запрошувати на головну роль професійного реслера Родді Пайпера?».


Сеанси: субота, 24 жовтня, 19:00; 22:00

Рік: 1988

Режисер: Джон Карпентер

У ролях: Родді Пайпер, Кіт Девід, Мег Фостер

«Бразилія»

Brazil

Дрібний клерк Сем Лаурі раптово зустрічає дівчину, яку постійно бачить у своїх снах. Заради того, щоб зустріти її знову, він наважується змінити роботу, а доводиться побачити нову реальність.

Трейлер стрічки «Бразилія»

Дарія Бадьйор: «Сумна казка-антиутопія про мрійника, затиснутого в лещата бюрократії. Один із найважливіших фільмів Террі Ґілліама, що сконцентрував у собі важливі для режисера теми, образи та ознаки стилю: протистояння світу уяви «реальності», місце мрійників і візіонерів і важливість їхнього голосу».


Сеанси: неділя, 25 жовтня, 12:30; 21:30

Рік: 1985

Режисер: Террі Ґілліам

У ролях: Джонатан Прайс, Роберт де Ніро, Іан Холм

«Відеодром»

Videodrome

Телепродюсер шукає більш відвертий та оригінальний порнофільм для свого кабельного каналу й випадково натрапляє на «Відеодром» – передачу про секс і вбивства, багаторазовий перегляд якої розкладає не тільки психіку, але й плоть. Класика Девіда Кроненберґа.

Трейлер стрічки «Відеодром»

Станіслав Битюцький: «Відеодром» – найбільш знакова робота режисера. Вона принесла Кроненберґу перше велике визнання та стала одним із найбільш точних відбитків початку 80-х – з їхньою черговою технологічною еволюцією, збільшенням упливу телебачення та все більшою популярністю порнографії й насилля як частини розважального контенту».


Сеанси: понеділок, 26 жовтня, 13:00; 22:00

Рік: 1983

Режисер: Девід Кроненберґ

У ролях: Джеймс Вудс, Соня Смітс, Деббі Гаррі

«Привид у броні»

Kokaku Kidotai

Японський анімаційний фільм про вже недалеке майбутнє. Надворі 2029 рік, кордони між державами остаточно зникли завдяки поширенню комп’ютерних мереж і кібертехнологій. Коли хакер на прізвисько Ляльковод починає втручатися в політику, група кіберполіцейських отримує завдання знайти та зупинити злочинця.

Трейлер стрічки «Привид у броні»

Анна Дацюк: «Етика віртуальної реальності, влада корпорацій, кібертероризм, трудова та сексуальна експлуатація. «Привид у броні» Мамору Осії за мотивами культової однойменної манги – це глибинний погляд на природу людської ідентичності та перепрошивка поняття «індивідуум» у часи посттехногенної катастрофи».


Сеанси: вівторок, 27 жовтня, 13:30; 22:30

Рік: 1995

Режисер: Мамору Осії

Дубляж: Ацуко Танака, Акіо Оцука

«2001 рік: Космічна Одіссея»

2001: A Space Odyssey

Один із найбільш візуально значущих фільмів світового кінематографа, що здобув премію «Оскар» за найкращі візуальні ефекти. В основі режисер Стенлі Кубрик використав сюжет роману «Вартовий» письменника Артура Кларка, автори разом працювали над сценарієм. Екіпаж космічного корабля «Дискавері» (два капітани та бортовий комп’ютер HAL 9000) отримують завдання досліджувати район галактики та з’ясувати, чому іншопланетяни стежать за Землею. Та раптом HAL 9000 відмовляється виконувати накази капітана.

Трейлер стрічки «2001 рік: Космічна Одіссея»

Станіслав Битюцький: «Найбільш амбітний проєкт Стенлі Кубрика, який після виходу «Доктора Стрейнджлава» зрозумів, що світ потребує великого реалістичного висловлювання про космос і, як належить великому художнику, сам же й узявся за його створення. Залучивши до співпраці ще одного відомого мізантропа – письменника-фантаста Артура Кларка – Кубрик створив справжню космічну оперу, де мова кіно легко поєднується з мовою рим і мелодій, а епічне іноді межує із саркастичним».


Сеанси: середа, 28 жовтня, 12:40; 21:40

Рік: 1968

Режисер: Стенлі Кубрик

У ролях: Кір Дуллі, Гері Локвуд, Вільям Сильвестр

«Фокус: Україна-Франція»

До складання програми долучилися три французькі кінокритики. Обрали три фільми, які розповідають про війну та образи суспільств, у яких ми або живемо, або можемо опинитись.


«Атлантида»

«Атлантида» – стрічка, яка досліджує наслідки українсько-російської війни. Для цього режисер Валентин Васянович переніс дію фільму на кілька років у майбутнє. Дія відбувається у 2025 році після перемоги України у війні з Росією. Донбас повернули до складу країни, однак ці території визнані непридатними для проживання. Це перший український фільм, який здобув перемогу в секції Orizzonti Венеційського кінофестивалю, також роботу висунули на нагороду Європейської кіноакадемії.

Трейлер стрічки «Атлантида»

Олів’є Пеліссон: «Ми занурюємося в радикальну людську історію, у якій головні герої – двоє чоловіків, які мають справу зі своїм минулим і сьогоденням і намагаються вижити після страшних часів. Тривожні образи та лаконічна конструкція роблять стрічку унікальною в зіткненні людства з життям і смертю».


Сеанси: п’ятниця, 23 жовтня, 16:00

Режисер: Валентин Васянович

У ролях: Андрій Римарук, Людмила Білека, Василь Антоняк

«Сліпа зона»

L’angle Mort

Головний герой стрічки Домінік уміє ставати невидимим, але соромиться своєї надприродної здатності й тримає її в таємниці. Та одного разу можливість контролювати свій надприродний дар виходить з-під контролю.

Трейлер стрічки «Сліпа зона»

Сергій Ксаверов: «Ми вже звикли, що герої з надприродними здібностями існують у кіно тільки для того, щоб давати чи брати. Останнє – майже постійна риса фільмів, герої яких мають дар невидимості. Фільм Патріка-Маріо Бернарда та П’єра Трівідіка використовує фантастичний елемент як метафору відчуження та соціальної непомітності».


Сеанси: субота, 24 жовтня, 16:00

Режисери: Патрік-Маріо Бернар, П’єр Трівідік

У ролях: Жан-Крістоф Фоллі, Ізабель Карре, Голшифте Фарахані

«Погані дороги»

«Погані дороги» – режисерський дебют української сценаристки Наталії Ворожбит («Кіборги», «Ворошиловград», «Спіймати Кайдаша»). Фільм здобув нагороду в програмі «Тиждень критики» Венеційського кінофестивалю, а також отримав найбільше номінацій на премію від українських кінокритиків «Кіноколо». Стрічка складається з п’яти окремих новел про стосунки людей, що постраждали від війни, а всі історії об’єднані темою доріг.

Трейлер стрічки «Погані дороги»

Жульєт Гоффар: «У цьому елегантному та калейдоскопічному поєднанні жіночий досвід війни виражається повністю завдяки виваженій і стильній режисерській роботі».


Сеанси: неділя, 25 жовтня, 16:00; 16:50

Режисерка: Наталія Ворожбит

У ролях: Зоя Барановська, Марина Клімова, Анна Жураковська, Ігор Колтовський

«Ти заслуговуєш на любов»

Tu Mérites Un Amour

Лілі (Афсія Ерзі) порвала з хлопцем після того, як він зрадив їй, і важко переживає розрив. Та одного разу колишній оголошує, що поїде один до Болівії, щоб спробувати зрозуміти свої помилки. Стрічка отримала Queer Palm за висвітлення ЛГБТ-теми в кіно на Каннському кінофестивалі 2019 року.

Трейлер стрічки «Ти заслуговуєш на любов»

Анна Дацюк: «Напрочуд сучасна історія, портрет багатонаціональної та сексуально розкутої Франції, коханців XXI століття, які поспішають жити, інтерпретуючи стосунки як ще один спосіб пізнати себе».


Сеанси: понеділок, 26 жовтня, 16:00

Режисерка: Афсія Ерзі

У ролях: Афсія Ерзі, Джаніс Бузяні, Жеремі Лаерт

«Номери»

У світі Номерів усе підпорядковується суворій системі й верховному правителю – Нулю. Десять героїв не можуть вибирати, як жити й кого любити та вчиняють так, як написано у книзі Правил. Але їхнє життя змінюється з появою нового жителя, якому невідомі чинні закони. Фільм Олега Сенцова знімали під час незаконного ув’язнення українського режисера в Росії, на зйомках процесом керував Ахтем Сеітаблаєв.

Трейлер стрічки «Номери»

Лео Соесанто: «Такий тоталітарний світ міг існувати де завгодно, будь-коли. Той факт, що Сенцов режисерував стрічку, перебуваючи у в’язниці, додає їй сили та гіперреалізму».


Сеанси: вівторок, 27 жовтня, 16:00

Режисери: Олег Сенцов, Ахтем Сеітаблаєв

У ролях: Олександр Ярема, Ірина Мак, Віктор Жданов

«Південний термінал»

Terminal Sud

У країні, яка переживає збройний конфлікт, коли панує хаос і невизначеність, лікар намагається виконувати свій обов’язок усупереч усьому, що відбувається навколо.

Трейлер стрічки «Південний термінал»

Станіслав Битюцький: «Історія неназваної країни, за якою легко впізнається рідний для режисера Алжир 90-х – з постійним політичним хаосом, насиллям, викраденнями та вбивствами людей. У цих обставинах живе головний герой – лікар, який будь-що намагається виконувати свою роботу та лишатися осторонь навколишніх подій. Та чи можна довго бути поза політикою та не помічати тих жахів, що кояться навкруги?».


Сеанси: середа, 28 жовтня, 16:20

Режисер: Рабах Аммер-Займеш

У ролях: Рамзі Бедіа, Амель Браїм-Джеллуль