Четвертий фестиваль «Київський тиждень критики» відбудеться в кінотеатрі «Жовтень» з 22 по 28 жовтня. Фестиваль оголосив тему ретроспективної програми – це колекція футуристичних фільмів 60–90-х «Дивні дні».

Фільми рефлексують про майбутнє, яке «в дивні дні 2020 року вже наче настало», кажуть організатори.

Серед фільмів представлені:

 «2001 рік: Космічна одіссея» – науково-фантастичний фільм Стенлі Кубрика, відзначений премією «Оскар» за найкращі спецефекти. Уперше стрічку покажуть у реставрованій версії в Україні. Вона була створена під керівництвом Крістофера Нолана у 2018 році до 50-ї річниці прем’єри фільму та представлена на 71-му Каннському кінофестивалі.

 «Бразилія» – антиутопія від британського сатирика Террі Гілліама. Фільм про суспільство, скуте тотальною бюрократією. Був номінований на «Оскар» за найкращий сценарій і роботу художника-постановника.

 «Парк покарань» – фільм Мок’юментарі Пітера Воткінса з гострою соціальною критикою американського суспільства 70-х. Сюжет актуальний у контексті руху Black Lives Matter. 

 «Чужі серед нас» – сатирична антиутопія Джона Карпентера, автора фільмів «Гелловін» і «Щось». Сповнена критики рейганоміки 80-х, розповідає про хлопця, який знаходить окуляри, що показують прихований вплив інопланетян на підсвідомість людей.

 «Відеодром» – фільм Девіда Кроненберґа, який приніс канадському режисерові світове визнання. Головний герой стрічки – власник піратського кабельного каналу, одержимий пошуками все більш відвертого відео для своєї аудиторії. 

 «Привид у броні» (вперше у програмі буде аніме) – культовий кіберпанк Мамору Осії. Стрічка мала значний вплив на трилогію «Матриця» сестер Вачовскі, отримала голлівудський рімейк зі Скарлетт Йоганссон і входить до числа найбільш значущих аніме в історії японської анімації.

 У межах 4-го кінофестивалю також створено індустріальну секцію «Перший погляд»: до неї ввійдуть студентські фільми, відібрані студентами, які вивчають кіномистецтво. 


 «Київський тиждень критики» – міжнародний кінофестиваль, створений з метою ознайомлення українських глядачів із найкращими новими фільмами, обраними професійними українськими кінокритиками.

 На відкритті фестивалю відбудеться церемонія нагородження щорічною національною премією кінокритиків «КІНОКОЛО». Організатор фестивалю – компанія «Артхаус Трафік» за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

 Кінотеатр «Жовтень» у Києві ввійшов до переліку найкращих європейських артхаусних кінотеатрів за версією путівника для мандрівників Spotted by Locals.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі