Улітку 2019 року поблизу Либідської площі планують відкрити ТРЦ Ocean Mall. У центрі будуть магазини IKEA, H&M, а також IMAX-зала від мережі «Планета Кіно».

Будують торговельно-розважальний центр поряд із будівлею Українського інстиуту науково-технічної експертизи та інформації, яка належить Міністерству освіти та науки. За рішенням міністерства, забудовник отримав дозвіл на будівництво і використання частини будівлі на 20 років, за умови реставрації «Тарілки» – унікального зразка радянського модернізму. При цьому проект повинен був затвердити архітектор будівлі Флоріан Юр'єв.

У забудовника та брокерській компанії NAI Ukraine кажуть – мова йде про реконструкцію. Понад те, засновник NAI Ukraine у коментарі The Village Україна повідомив, що проект реконструкції будівлі вони готують разом із архітектором Юр'євим. Своєю чергою, архітектор у коментарі спростовує цю інформацію.


вагіф алієв

забудовник, власник Ocean Mall

За останні 60 років ніхто ні гривні не дав, щоб реконструювати «Тарілку». Ніхто за цей час не підійшов до мене і не дав грошей на реконструкцію. А ми вкладаємо в «Тарілку» десятки мільйонів доларів: щоб її реконструювати, аби вона не впала під землю.

Коли будували цю будівлю, не було метро, не було води. Зараз, через 60 років після будівництва, провели мережу метро і там піднімається вода. Будівлю треба захистити від цього. Біля «Тарілки» навіть ходити не можна, тому що вона руйнується. Внизу вона зроблена на стрічковому фундаменті. Ми зараз маємо людей виселити, укріпити фундамент, який буде тримати будівлю.

Кажуть, що я хочу вкрасти «Тарілку». Ніби я візьму мотор, почеплю на неї – і повезу на Місяць. Мені немає чого красти. Пишуть, що я знищую «Тарілку». Я нічого не знищую. Подивіться, що ми зробили з висоткою будівлі – ми її засклили. «Тарілка» буде дуже красивою, ми з неї зробимо шедевр.


олександр Черницький

голова правління Mandarin Plaza

Є проект реконструкції «Тарілки», який ми готуємо разом з архітектором будівлі Флоріаном Юр’євим – слава богу, він живий. Проект готуємо під його контролем і наглядом. Тому «Тарілка» буде збережена.


флоріан юр'єв

архітектор будівлі УкрІНТЕІ

Чи беру я участь у проекті? Річ у тім, що я не бачив цей проект.

Будівля інституту належить Міністерству освіти. За рішенням міністерства, я як автор повинен був проконтролювати проект, представлений забудовником. Минулого тижня у нас була зустріч у Міносвіти, але на розгляд проект не представили.

Своєю чергою, будівництво на об’єкті продовжується. Що вони будують? За яким проектом? Нікому не відомо. Вони дуже хитрі – цей торговий центр. Хочуть без узгодження щось побудувати і поставити всіх перед фактом.

Принципово важливий ще один факт: у договорі немає визначення «реконструкція». Є визначення «реставрація», тобто відновлення у тому вигляді, у якому будівля була раніше. Реконструкція – це переробка. Перероблювати у них немає права. Вони отримали право використовувати будівлю протягом 20 років, не змінюючи при цьому основні функції лекційної і концертної зал.

Окрім того, вони взяли на себе зобов’язання навести лад у будівлі з опаленням. Адже останні 20 років тут немає опалення. Інститут був бідний, тож продав усе обладнання, кондиціонери. За договором забудовник повинен був відновити опалення, вентиляцію та освітлення. Але це все – у межах проекту реставрації.

Я написав лист Гройсману з проханням терміново відремонтувати дах будівлі інституту. Він пообіцяв, що це зроблять. Але нічого не відбулося. Другий місяць вони обіцяють показати проект реставрації. Ми вже тричі зверталися з цього приводу до Міносвіти. Але забудовник досі нічого не показав. А вже зима. Ще навесні чи влітку повинні були пофарбувати дах, який іржавіє.

Інша фірма хотіла безкоштовно зробити проект реставрації. Ескізний проект зробили, показали. Але для втілення проекту у життя треба гроші. Гроші є у Вагіфа Алієва, це господар ТРЦ, який там будують. Та він не хоче цього робити. Каже, що у нього своя проектна група, вона зробить. Але вона нічого не робить. Тільки продовжують будувати свій ТРЦ, а роботи з реставрації, визначені договором, вони не проводять.


ВіКТОР ГЕРАСИМЕНКО

архітектор Synectic A, співзасновник руху #SAVEKYIVMODERNISM

Вони творять, що хочуть. Документації немає, є тільки акти, які закривають швидкими рішеннями. Власне, у «Тарілці» за дефектними актами (тобто без креслень) проходять всі ремонтні роботи. Із необхідного дизайн-проекту у них є тільки якісь рендери. Тобто ремонт роблять так, як хочеться комусь – чи то директору музею, чи то будівельникам, чи то архітекторам. У підсумку – ніхто не знає, що буде з «Тарілкою» і будівлею, побудованою позаду неї.

Щоб грати у свою гру і отримати доступ до частини будівлі УкрІНТЕІ, забудовники вирішили відкрити під «Тарілкою» музей та наукову бібліотеку. Це ніби добра справа. Але насправді це дуже хитрий хід, що врешті розділяє будівлю на дві окремі частини. До того ж питання полягає в тому, що музей вони роблять, не зрозуміло по якому проекту. Із таким підходом дуже небезпечно влізати у частину будівлі, де висить «Тарілка».

До того ж, будуючи музей, вони не роблять навіть ремонт покриття «Тарілки». За словами головного конструктора будівлі Патона, це треба робити у першу чергу, адже у протилежному разі через дах піде вода. Окрім того, ремонтна бригада з дефектних актів встигла зайти у саму «Тарілку» та демонтувати всі крісла як непотрібні. Але до сьогодні заміна не була виконана – і все стоїть, як півроку тому.

У разі грубого втручання у конструкцію та оздоблення без спеціалістів та інженерів «Тарілка» назавжди втратить свою унікальність. Я мав нагоду потрапити всередину оболонки: це дивовижно та унікально. Приховані конструкції, які тримають всю оболонку, розробляв та встановлював Борис Патон. Вони не менш цінні, ніж те, що ззовні.

Також на останній зустрічі активістів із міністром, забудовником і директором музею науки, яка відбулася 29 вересня, компанія-забудовник Ocean Mall повинна була надати для ознайомлення графічні матеріали, що доводить протипожежний відступ від «Тарілки». Але цього не відбулося: їх або не існує, або їх приховують.

Тож це порушує питання довіри до забудовника, який продовжує ремонтні роботи у висотці, де розташована бібліотека, та стилобаті – локації майбутнього музею науки.


Фото: Андрій Шурпенков для The Village Україна, Forbes