Архітектор «Тарілки» (будівля Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації) Флоріан Юр’єв оприлюднив відкритий лист до уряду, в якому закликає зберегти будівлю та наголошує на необхідності її реставрації.

Його підтримали активісти руху #SAVEKYIVMODERNISM, які боряться за збереження модерністських пам’яток архітектури.

У відкритому листі Юр’єв закликав провести публічне обговорення проекту реставрації, зупинити проведення будівельних робіт у «Тарілці» до моменту остаточного рішення та оприлюднити дані щодо існуючого проекту. Також він висловив бажання долучитися до обговорення реставрації як автор будівлі.

Для пам’ятника архітектури реконструкція не потрібна, потрібна реставрація. Тим більше, що обсяг робіт там невеликий – будівля потребує поверхневого ремонту. Має зберегтися головна функція будівлі – інформаційна. Розважальний комплекс цій функції не відповідає.

Флоріан Юр’єв, архітектор

За словами архітектора, дозвіл для зведення будівлі йому доводилось отримувати на найвищому рівні, адже монолітний залізобетон був заборонений у 60-х роках, тому свого часу проект розглядали навіть у ЦК.

Він також зазначив, що подальше використання будівлі може бути виключно у культурних цілях.

«Ми не маємо в столиці жодного акустичного залу, окрім цього, що збудував Флоріан Юр’єв. Зал, що розташований у «Тарілці», має бездоганну акустику. Ми говоримо про необхідність акустичного залу у Києві вже десятки років, але поки ситуація не змінюється», – стверджує народний артист України Анатолій Баженов.

Для підписання відкритого листа Флоріана Юр’єва треба надсилати ПІБ та контактні дані на адресу: [email protected]

 Київська «Тарілка» на Либідській площі була збудована у 1971 році. Наразі інвестор хоче перебудувати її і зробити частиною ТРЦ Ocean Plaza.

ФОТО: Андрій Шурпенков