Активісти руху #savekyivmodernism звернулися до Державної архітектурно-будівельної інспекції із запитом оприлюднити проект будівельних робіт довкола модерністської будівлі Державної науково-технічної бібліотеки на вулиці Антоновича, більше відомої як «Тарілка».

У концертному залі всередині «Тарілки» демонтували крісла та хочуть замінити балки, що може вплинути на акустику / #savekyivmodernism

«Одна із яскравих модерністських будівель Києва зараз перебуває на реконструкції і, ймовірно, може стати частиною вхідної групи для торговельного комплексу Ocean Mall. Таке поєднання знівечить композицію і зруйнує унікальність будівлі. Автора оригінального проекту Флоріана Юр’єва було запрошено представниками забудовника до творчо-проектної групи, що працює над відновленням будівлі. Але демонтаж інтер’єру концертного залу «Тарілки», унікального своєю акустикою, розпочато без відома автора», – кажуть активісти.

Вони вимагають негайно оприлюднити інформацію про те, хто наразі проводить ремонтні роботи у приміщенні, надати комплексу статусу пам’ятки архітектури, проінформувати громадськість та архітектора Юр’єва щодо плану реконструкції, а також визнати будівлю нововиявленим пам’ятником культурної спадщини.


 Журналісти The Village Україна у листопаді 2017 року брали коментарі з приводу майбутнього «Тарілки» у архітекторів та активістів.

 У грудні Флоріан Юр’єв оприлюднив відкритий лист до уряду, в якому закликав зберегти будівлю та наголошував на необхідності її реставрації.

Обкладинка: Андрій Шурпенков