В Україні вже місяць триває вакцинація від COVID-19. Щеплення отримують лікарі ковідних лікарень, а з 22 березня – ще й люди 80+, медичні та соціальні працівники. Вакцинують не лише мобільні бригади, а й у стаціонарних пунктах щеплень у центрах первинної медико-санітарної допомоги (поліклініках).

Оскільки частину вакцини доводилося утилізувати, МОЗ дозволило вакцинувати залишками відомих людей, щоби популяризувати вакцинацію. Але окрім Руслани, Педана, Наталії Мосейчук, Сергія Жадана й інших лідерів думок і громадських діячів, щеплення залишками вже отримали й деякі «звичайні люди».

Ми звернулися в Центр громадського здоров’я та Департамент охорони здоров’я КМДА, щоби розібратися, як працює черга на вакцинацію та як визначають, кого вакцинувати залишками в першу чергу. Поспілкувались із волонтеркою, яка організовує запис на щеплення залишковими дозами, і поговорили з людьми (не лідерами думок), яким уже вдалося вакцинуватися залишками.

Вакцини й так мало. Звідки беруться залишки?

Кожен флакон вакцини CoviShield розрахований на десять доз. Після відкриття він зберігається не довше шести годин. У кінці дня в медиків можуть залишитися невикористані дози, потрібно оперативно знайти охочих вакцинуватися. Інакше препарат доведеться викинути. За даними МОЗ, з початку вакцинації вже викинули 345 доз вакцини.

Чому залишками почали вакцинувати лідерів думок, а не людей із груп ризику?

У Центрі громадського здоров’я The Village Україна розповіли, що відповідно до наказу МОЗ №443 від 11 березня, залишками доз вакцини зараз першочергово щеплюють людей із груп ризику з наступного етапу вакцинації. Це:

  • Люди віком від 65 до 79 років
  • Державна служба України з надзвичайних ситуацій
  • Національна поліція
  • Національна гвардія
  • Служба безпеки України
  • Державна прикордонна служба України
  • Військовослужбовці Збройних Сил України
  • Міністерство внутрішніх справ України
  • Учителі й інші працівники сфери освіти

Тільки якщо можливості вакцинувати їх немає, для популяризації можуть залучати публічних і громадських діячів:

  • Ветеранів АТО/ООС
  • Народних депутатів України, керівників центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій, обласних рад, органів місцевого самоврядування, лідерів і представників релігійних організацій
  • Видатних письменників, журналістів, спортсменів, музикантів, акторів, співаків, інших діячів сфери культури, які старші 60 років

Публічні та громадські діячі Києва можуть записатися тут, а Київської області ось тут. Списки цих людей формують представники місцевих Департаментів охорони здоров’я разом із пресслужбами ОДА. Обирають тих, хто активно спілкується із групами людей, яких зараз вакцинують, і популяризує вакцинацію від коронавірусу.

Пріоритетність серед публічних і громадських діячів визначають регіональні координатори на місцях. Основні критерії такі:

  1. Належність до пріоритетної групи
  2. Час запису
  3. Місце проживання, перебування

Василь Животенюк


начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА

Коли вакцинували публічних людей молодого віку на камери, ще не було наказу про те, що залишковими дозами слід щеплювати людей від 60 років. Тоді будь-яка публічна особа з камерою – переважно це були журналісти – могла щепитися. Часто-густо дози були навіть не залишкові, але ми йшли на цей крок, аби популяризувати вакцинацію. Але після змін у наказі МОЗ щеплення залишками можуть отримати лише публічні люди віком 60+.

Як визначають пріоритетність серед них? Якщо йдеться про таких публічних осіб, як Леонід Кравчук чи Леонід Кучма, то вони отримують щеплення як публічні особи, які охороняються державою, для них черги немає. Якщо ж ідеться про інші категорії публічних людей, яким менш як 60 років, до них черга зараз навряд чи дійде.

У Києві за місяць залишками вакцинували 160 публічних осіб, при цьому в Київській області – 1900.

Я записався на вакцинацію через «Дію»/ контакт-центр/сімейного лікаря. Мене можуть запросити на вакцинацію залишками доз?

Поки що ні.

У Комунікаційному центрі вакцинації від COVID-19 кажуть, що потрібно дочекатися етапу вакцинації, критеріям якого людина відповідає. Повідомлення із запрошенням прийде у вигляді пушу, емейлу, смс або дзвінка від оператора контакт-центру.

Я не в групі ризику й не лідер думок. Можу прийти в пункт щеплень і вакцинуватися залишками?

Василь Животенюк


начальник відділу первинної медико-санітарної допомоги Департаменту охорони здоров’я КМДА

Теоретично така можливість є, деякі люди так роблять: приходять до сімейного лікаря, залишають свої контакти та кажуть, що готові в будь-який момент прийти на вакцинацію, якщо залишиться вільна доза, а охочих із пріоритетних груп не знайдуть. Але в Києві це малоймовірно, тут майже не залишається вільних доз.

Коли медпрацівник робить щеплення в пункті вакцинації та відкриває останній флакон за день, він розуміє, скільки людей із пріоритетної групи має прийти. Якщо залишається 1–2 дози, насамперед їх запропонують іншим медичним працівникам. Якщо в закладі вже всі вакциновані, запрошують людей 70+, 60+ і далі за пріоритетністю.

У Києві вакцинують близько 2000 людей щодня, і з такими темпами нам вистачить наявної вакцини ще орієнтовно на десять днів.


Але деяким людям з інших міст України це вдавалося. Ми записали їхні історії.

Олександр Вдовиченко


судноводій, вакцинувався в Ізмаїлі

Я побачив пост місцевої журналістки у Facebook про те, що вона вакцинувалася. У коментарях написав, що теж хотів би, а вона відповіла, що я можу спробувати звернутися до свого сімейного лікаря чи до реєстратури в поліклініці, адже в них завжди лишаються зайві дози з флакона.

Я подзвонив до клініки та запитав, чи можу потрапити у список на щеплення. У моєму місті дуже багато конспірологів та інших жертв пропаганди, мабуть, через це великих черг на вакцинацію немає. Мої контакти записали та передзвонили вже через кілька годин і запросили на щеплення. Із собою потрібно було мати паспорт, щоб інформацію про мене правильно записали в журнал вакцинованих. Перед вакцинуванням потрібно було дати згоду на щеплення, заповнивши форму-опитування про стан здоров’я. Загалом усе пройшло дуже швидко та зручно.

Жодного підтвердження про вакцинацію мені поки не видали, сказали, що отримаю документ тільки після другої дози десь за місяць. Про те, як мене запросять на повторну вакцинацію, я не запитав. Мабуть, це відбуватиметься через сімейного лікаря.

У день щеплення пізно ввечері в мене піднялася температура майже до 39. Один раз випив «анальгетики» й усе минуло.

Роман Трухін


Head of delivery, вакцинувався в Тернополі

Я живу у Львові, але під час поїздки до Тернополя вирішив зайти до кабінету щеплень і запитати, чи можна вакцинуватися залишками препарату. Оскільки я жив у Тернополі під час навчання, знаю, де розташована поліклініка, у якій є кабінет вакцинації. Прийшов туди в неділю о 09:00. У коридорі сиділа черга з людей, я дочекався своєї, зайшов до кабінету й запитав, чи можуть мені подзвонити, якщо будуть залишки вакцини. Сказав, що живу поруч і можу за 15–20 хвилин підійти. Мені відповіли, що навряд чи залишки будуть, але номер записали.



Запитав, чи можуть мені подзвонити, якщо будуть залишки вакцини. Сказав, що живу поруч і можу за 15–20 хвилин підійти



О 13:00 цього ж дня мені передзвонили, і ми з дружиною пішли вакцинуватися. Нам не казали брати із собою документи. Потрібно було лише заповнити опитувальник про стан здоров’я та поставити підпис про згоду на щеплення. Нас запитали, чи маємо ми сімейного лікаря, ми відповіли, що так. Особисто нам повідомляти свого лікаря про вакцинацію не потрібно, адже наші дані внесли в базу, до якої сімейний лікар має доступ.

Після щеплення сказали зачекати десять хвилин і потримати ватку зі спиртом біля місця уколу. У день вакцинації ніяких побічних реакцій у мене не було. На наступний день з’явилось відчуття, що нагадувало початок ГРВІ, відчувалася загальна втома, слабкість і підвищення температури (але я не міряв). Наступного дня все минулося. У дружини взагалі не було ніяких симптомів.

Нам не сказали, як попередять про другу дозу вакцини, але, думаю, це буде через сімейного лікаря.

Олександра Мельник


волонтерка Рівненського обласного центру громадського здоров’я, вакцинувалася в Рівному

Я вакцинувалася від COVID-19 як громадська діячка, після цього запропонувала свою допомогу на волонтерських засадах в направленні людей на вакцинацію залишковими дозами. Звернулась у Центр громадського здоров’я й дізналась, що там потрібні вільні руки. Я не медична працівниця, за освітою я інженерка-проєктувальник. Зараз працюю з дому, тому в мене є 2–3 години вільного часу, які можу приділити для того, щоби допомогти реалізувати залишкові дози.

На початку березня в Рівному залишковими дозами щеплювали всіх охочих в межах Дорожньої карти вакцинації: медиків, військових, учасників бойових дій, громадських діячів, релігійних лідерів тощо. Відверто кажучи, складно чітко визначити, хто є лідером думок, чия позиція стосовно щеплення є важливішою для громадськості. Для когось авторитетом є сімейний лікар, для когось директор підприємства, для когось пастор у церкві, а для когось – блогер у Facebook чи просто знайомий. Зараз ми надаємо пріоритет людям, які мають хронічні хвороби, пов’язані із серцевою та легеневою системами, цукровим діабетом, людям віком 80+, 70+. При цьому наголошуємо на необхідності попередньої консультації із сімейним лікарем.

Оскільки певна частина активного населення в Рівному вже вакцинувалася залишками доз, вони зараз агітують своїх батьків і знайомих теж записуватись за щеплення. Ці люди звертаються до волонтерів у Facebook, пишуть у Viber або дзвонять. Я запитую про їхній вік і супутні захворювання й уточнюю, у який пункт щеплень людині зручніше приїхати. Після того, як отримую інформацію від медичних закладів про наявну кількість залишкових доз, спрямовую туди людей. Осіб із групи ризику скеровую на вакцинацію в першу чергу.



Попри те, що молодь не в групі ризику, іноді в кінці дня залишається 1–2 вільних дози, а люди старшого віку чи з хворобами фізично не можуть швидко приїхати



Молодих людей також вносимо до списків. Попри те, що вони не в групі ризику, іноді в кінці дня залишається 1–2 вільних дози, а люди старшого віку чи з хворобами фізично не можуть швидко приїхати. У такому випадку зідзвонюємося з активною молоддю, що може оперативно приїхати на щеплення. На мою думку, це краще, ніж утилізувати залишки вакцини.

Точної цифри, скільки людей щепилося залишковими дозами, я не знаю, адже мені не звітують, вакцинувались вони чи ні. 

Попри те, що на тему вакцинації громадських діячів і просто активної молоді точилися дискусії, особисто я вважаю, що це правильний крок. Багато людей, які бояться вакцинації, сприймають цю ідею набагато краще, якщо хтось з їхнього оточення вже вакцинувався й може поділитися досвідом. Це також упливає на кількість людей старшого віку, які погоджуються на щеплення, бо все-таки старші люди мають більше пересторог та їх складно переконати без наочного прикладу. Наприклад, після того, як я сама вакцинувалася, розповіла батькам про свій досвід, і вони також записалися.

Чи буде жива черга на вакцинацію під кабінетами щеплень?

Поки що такий варіант не розглядають.

Що роблять із залишковими дозами в інших країнах?

Не тільки в Україні вакцинують залишковими дозами людей, що не входять до груп ризику. Наприклад, у США випадковим людям пропонували вакцинуватися прямо в аптечному відділенні супермаркета після того, як кілька медиків не прийшли на заплановану вакцинацію. У Великій Британії здорові молоді люди також щеплювались дозами, що залишились не використаними після лікарів. В Ізраїлі співробітники лікарняних кас, що проводять щеплення, навіть на початкових етапах вакцинації запрошували зробити ін'єкцію всіх людей незалежно від віку, якщо наприкінці дня залишались вільні дози.

Петро Смірнов, Ізраїль


Вакцинацію населення в Ізраїлі доручили проводити лікарняним касам. Моя лікарняна каса Меухедет третя за популярністю в країні. В ній було небагато людей похилого віку, тому, мабуть, вона стала швидше прищеплювати людей залишками вакцини. Відбувалося це дуже просто: у день, коли було зрозуміло, що є зайві дози вакцини на певній дільниці, клієнти каси отримували смс про те, що до певної години або до кінця можна прийти і зробити щеплення позачергово, тобто поза дозволених урядом вікових груп.



На початку вакцинації в касах збиралися черги з охочих вакцинуватись залишками



Я теж отримав таке повідомлення. Надсилати підтвердження, що я прийду, не потрібно було. Достатньо просто прийти на щеплення і вже на місці сказати, що отримав смс. Чув, що на початку вакцинації в касах збиралися черги з охочих вакцинуватись залишками, але тоді ще людей не запрошували за смс. Просто проходила чутка, що десь роблять щеплення всім, і туди приходило багато народу.

Побоюючись черги, я одразу поспішив у свою касу, але на мій подив натовпу там не було. Охочих вистачало, але все організували так, що чекати довго не довелось. Я прийшов і вже за кілька хвилин отримав першу дозу вакцини (це було в середині січня). Мені одразу призначили день другої дози – 8 лютого.

Юлія Блажнова-Рекуха, Велика Британія


У Великій Британії головний акцент на вакцинацію людей літнього віку. Весь час паралельно відбувається вакцинація медичних працівників, військовослужбовців, учителів, соціальних працівників. Саме на старших людей була вся увага на початку вакцинації в грудні, їх знімали на камери та показували по телевізору. Тобто публічно вакцинували не лідерів громадської думки, а саме літніх людей. Мені здається, це головна відмінність в організації вакцинального процесу в Британії та в Україні, адже особисто я жодного разу не бачила, щоб в Україні щеплювали перед камерами людину похилого віку.

До середини квітня у Великій Британії планують щепити першою дозою вакцини всіх жителів країни віком 50+ та з груп ризику. А все доросле населення планують вакцинувати до кінця липня. Зараз кількість вакцинованих – близько 30 мільйонів.

Коли залишаються вільні дози, дзвонять людям навіть не з груп ризику та кажуть, що сьогодні є можливість щепитися. Наприклад, коли випав сніг і багато старших людей не змогли дістатися до пункту вакцинування, тим, хто живе поруч, телефонували та пропонували прийти на вакцинацію в межах години–півтори.

А коли щеплювалися мої знайомі, які в групі ризику за діабетом, їм сказали передати друзям, що майже кожного дня в госпіталі залишаються вільні дози. Якщо прийти ввечері, то оримати їх можуть навіть люди не з груп ризику. Ця інформація не розповсюджується на офіційному рівні, а просто поширюється від людини до людини.