22 березня 2021 року в Україні розпочинається другий етап вакцинації, повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

 Другий етап передбачає вакцинацію людей від 80 років, медичних і соціальних працівників.

На цьому етапі можна буде вакцинуватися через мережу первинної медичної допомоги та мобільних бригад з імунізації. Також із 22 березня відкривають роботу стаціонарні пункти щеплення та починається вакцинація в сімейних лікарів.

Близько 3 мільйонів людей повинні отримати щеплення на другому етапі.

Міністр охорони здоров’я повідомив, що найближчим часом в Україну доставлять ще 1,5 мільйона доз вакцини AstraZeneca (Covishield) від індійського Serum Institute. Також очікують вакцину CoronaVac від виробника Sinovac Biotech.

У МОЗ додали, що до кінця березня – початку квітня в межах міжнародної ініціативи COVAX Україна отримає партію з 570 тисяч доз вакцини AstraZeneca, а до кінця травня – ще 1,1 мільйона доз.

Окрім цього, за попередніми домовленостями Україна очікує постачання американської вакцини NovaVax та індійської від Bharat Biotech. Доведена ефективність NovaVax становила 89,3%, а Covaxin від Bharat Biotech – 81%.


Кампанія з вакцинації в Україні стартувала 24 лютого. Поки що щеплення роблять препаратом Covishield, 500 тисяч доз якого доставили в лютому. У першій хвилі щеплення робили медикам, що працюють із хворими на COVID-19, і військовим на Донбасі. Станом на 21 березня щеплення отримали 111 024 особи, одна людина отримала дві дози препарату, тобто завершила вакцинацію.

Через те, що частину препарату лікарям доводилося утилізувати, МОЗ дозволило використовувати залишки вакцини для щеплень громадських діячів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі