У Ірпені створять сквер, де під склом розмістять графіті британського вуличного художика Бенксі у вигляді інсталяції, повідомляють у міській раді.

Концепцію скверу на вулиці Северинівській розробили спільно з архітектурним бюро Vovk+Partners Architects. Згідно з концепцією, у сквері також розмістять речі з часів деокупації міста.


Крім того, створять ще одну частину з графіті в іншій частині скверу, облаштують пішохідні алеї і місця для відпочинку.

Архітектурне бюро Vovk+Partners Architects розробило вже 20 проєктів для відбудови Ірпінської громади та передало ескізи міській раді.

   

У 2022 році Бенксі створив у Києві й передмісті (Гостомелі, Ірпені, Бородянці) сім графіті. Низка мистецтвознавців звинуватили художника в тому, що він не виявив чутливості до контексту, створивши свої роботи в місцях трагедії, на зруйнованих будинках. Водночас у Київській області мають намір перенести роботи Бенксі в окремий музей, присвячений російсько-українській війні. Щоб захистити роботи Бенксі на Київщині, їх помістили під скло й обладнали спеціальними системами захисту.

   

Графіті з гімнасткою у Ірпені демонтували в травні 2023 року разом із частиною стіни, на якій воно було створене. Через значні пошкодження будинок не підлягає відновленню. Водночас у Горенці на Київщині відновлять будинок, на якому Бенксі намалював графіті. Архітектурний проєкт створюватимуть студенти Київського національного університету будівництва та архітектури. Графіті під час відбудові планують зберегти для туристів.

Фото: Ірпінська міська рада, презентація проєкту