На модульні бетонні укриття Київ виділить 300 мільйонів гривень, повідомив мер міста Віталій Кличко.

За його словами, планують придбати й встановити від 200 до 250 таких укриттів. Протягом трьох-п’яти днів департамент муніципальної безпеки КМДА спільно з Головним управлінням ДСНС України мають визначитися з місцями, де встановлять модульні укриття, і точною їх кількістю.

Зокрема такі укриття планують встановлювати на територіях шкіл і дитячих садків, де відсутні підземні сховища.


У Києві лише 15% укриттів придатні для використання без суттєвих зауважень, каже міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Водночас у КМДА заявляють, що «деякі урядовці маніпулюють фактами» про те, що нібито лише 15% укриттів є придатними для експлуатації. За даними міської влади, 65% укриттів Києва є придатними, ще 21% може бути таким, однак за умови додаткового облаштування. На ремонт укриттів у Києві додатково виділили 750 мільйонів гривень.


КМДА вилучатиме укриття протягом 24 годин, якщо їхні орендарі перешкоджатимуть доступу до них. Крім того, Київ придбає близько 200 модульних залізобетонних укриттів, а також оснастить уже наявні автоматизованою системою. Кодові системи вже почали тестувати в Дарницькому районі, надалі їх встановлюватимуть по всьому місту. Також проведуть інвентаризацію наявних підвальних і цокольних приміщень, щоби ними доповнити фонд захисних споруд, де це технічно можливо.


Українська архітектурна студія Makhno Studio представила проєкт зупинки-укриття, яку встановлять у Києві. У разі, якщо проєкт знайде підтримку в інших містах, його масштабують.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі