КМДА вилучатиме укриття протягом 24 годин, якщо їхні орендарі перешкоджатимуть доступу до них, повідомив секретар міської влади Володимир Бондаренко.

За даними КМДА, зараз у приватній власності перебувають 27,5% укриттів. Здебільшого доступ до них неможливий.

Укриття в Дарницькому районі
Фото: Олександр Камишін

Орендарі укриттів мають забезпечувати цілодобовий доступ для населення, підтримувати громадський поряд на територіях, прилеглих до укриття, а також забезпечити цілодобову охорону. Крім того, їм доручили розробити схему дистанційного відкриття замків і затвердити з ДСНС правила роботи укриттів у приміщеннях з обмеженим доступом (ідеться, зокрема, про заклади освіти й медичні стаціонари).

Укриття у Святошинському районі Києва. Фото: Олександр Камишін

Бондаренко додає, що Київська міська рада спрямувала звернення до Кабміну, щоб встановити кримінальну відповідальність для власників, користувачів і балансоутримувачів укриттів, які не пускають туди населення.


Під час ракетної атаки в ніч на 1 червня три людини загинули біля зачиненого укриття поліклініки в Деснянському районі. Чотирьом службовим особам, зокрема заступниці Деснянської РДА, інкримінують службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, і залишення в небезпеці, що призвело до смерті.


Прокуратура й поліція розслідують розкладання бюджетних коштів, виділених на ремонт укриттів (статі 191 і 366 Кримінального кодексу). Зокрема, у Святошинському районі зафіксували невиконання робіт у повному обсязі й незадовільне їх виконання – вартість ремонту завищена на понад мільйон гривень. Також у Голосіївському районі оголосили про підозру одному з учасників злочинної схеми, який вніс до документів неправдиві відомості щодо обсягів і вартості ремонту укриттів. Збитки для бюджету також оцінюють на більш ніж мільйон гривень. Крім того, уже почали розслідування щодо укриттів Деснянського, Подільського й Солом’янського районів Києва.


КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні.


Станом на ранок 9 червня перевірили 91% укриттів Києва, або 4232 об’єкти. З вільним доступом – менше половини укриттів, а в належному стані – ще менше, повідомляє міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін. Натомість у КМДА кажуть, що дві третини приміщень – придатні як укриття.


Також на ремонт укриттів у Києві додатково виділили 750 мільйонів гривень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі