У Києві закінчили перевіряти укриття: комісія працювала протягом восьми днів і провела перевірку всіх 4655 укриттів міста, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

За результатами, лише 15% сховищ придатні для використання без суттєвих зауважень, каже міністр. Ще 50%, або половина, технічно придатні, але їх «треба приводити в порядок».

Укриття на Подолі
Фото: Олександр Камишін

У вільному доступі лише 44% укриттів. Ще 21% доступні протягом п’яти хвилин, тобто їх відкривають після початку повітряної тривоги.

UPD. У КМДА зазначають, що 65% укриттів Києва є придатними, ще 21% може бути таким, однак за умови додаткового облаштування. Вільний доступ мають 2048 приміщень (67%), протягом пʼяти хвилин відкривають майже 33% укриттів, а завжди зачинених серед них менше відсотка.

Крім того, у КМДА заявили, що «деякі урядовці маніпулюють фактами» про те, що нібито лише 15% укриттів є придатними для експлуатації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Після загибелі людей біля зачиненого укриття в Деснянському районі 1 червня КМДА ухвалила рішення, за яким укриття в Києві мають бути відчинені постійно, а не лише під час повітряної тривоги. Президент Володимир Зеленський також доручив провести ревізію всіх захисних споруд у країні.


Станом на ранок 9 травня в КМДА кажуть, що дві третини приміщень – придатні як укриття. На ремонт укриттів у Києві додатково виділили 750 мільйонів гривень. КМДА вилучатиме укриття протягом 24 годин, якщо їхні орендарі перешкоджатимуть доступу до них. Крім того, Київ придбає близько 200 модульних залізобетонних укриттів, а також оснастить уже наявні автоматизованою системою. Кодові системи вже почали тестувати в Дарницькому районі, надалі їх встановлюватимуть по всьому місту. Також проведуть інвентаризацію наявних підвальних і цокольних приміщень, щоби ними доповнити фонд захисних споруд, де це технічно можливо.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі