Міноборони вперше за час повномасштабної війни провели відкриті закупівлі їжі для ЗСУ. У Центрі протидії корупції кажуть, що частину тендерів виграли старі постачальники.

Після початку дії закону про відкриття результатів незбройних закупівель міністерство провело 22 аукціони. Як пише ЦПК, у них не взяв участь жоден відомий ритейлер.

Зокрема, на одному з тендерів перемогла ТОВ «Гарна страва», яка, за інформацією Bihus.info, продавала харчі для ЗСУ за завищеними цінами. Також у восьми тендерах перемогла компанія ТОВ «Атомсервіс», а у трьох – ТОВ «РКГ», які вже працювали з Міноборони з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У Центрі протидії корупції зауважують, що під час перебігу торгів учасники не знижували ціну, заявлену раніше, що може свідчити про існування домовленостей між ними.

Міноборони не скасувало «каталог на 409 позицій», який у НАБУ назвали «основою для корупційної схеми», додають у ЦПК (із 409 найменувань військовим фактично постачали не більше третини). Крім того, міністерство відмовилося змінити вимоги до логістики й не вказало, скільки саме продуктів із каталогу треба поставити, а також коли й куди.

Фінальне рішення щодо результатів тендеру має ухвалити колегіальний орган Міноборони.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці січня журналісти видання «Дзеркало тижня» опублікували контракт Міноборони з постачальником продуктів для військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Ціни на продукти в цих контрактах були завищені в кілька разів. У березні «Схеми» проаналізували ще сім контрактів Міноборони, укладених у грудні 2022 року, разом із контрактом, який дослідило «Дзеркало тижня».

Після скандалу із закупівлями міністр оборони Олексій Резніков оголосив про створення дорадчого антикорупційного органу при Міноборони й призначив нових заступників. Згодом Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №8381 про публічність незбройних закупівель Міноборони. Законопроєкт зобовʼязує оприлюднювати ціну за одиницю товару нових і старих закупівельних контрактів Міноборони.

Наприкінці квітня в системі Prozorro стала доступною інформація про незбройні оборонні закупівлі. Публікувати звіт оборонні замовники й військові частини зобов’язані протягом десяти робочих днів із дня підписання контракту. Звітуватимуть про харчування, речове майно, пальне й інші незбройні закупівлі від 200 тисяч гривень для товарів і послуг, а також від 1,5 мільйона гривень – для робіт. Водночас у звіті буде обмежена інформація: назва замовника, предмет закупівлі й ціна за одиницю.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі