У системі Prozorro стала доступною інформація про незбройні оборонні закупівлі, повідомила заступниця міністра економіки Надія Бігун.

Оборонні замовники й військові частини публікуватимуть дані про ціни за одиницю у своїх незбройних закупівлях. Це їхній обовязок згідно з новою редакцією закону «Про оборонні закупівлі». Публікувати звіт оборонні замовники й військові частини зобовязані протягом десяти робочих днів із дня підписання контракту.

Звітуватимуть про харчування, речове майно, пальне й інші незбройні закупівлі від 200 тисяч гривень для товарів і послуг, а також від 1,5 мільйона гривень – для робіт. Водночас у звіті буде обмежена інформація: назва замовника, предмет закупівлі й ціна за одиницю. Наприклад, у разі закупівель послуг харчування треба буде прозвітувати про ціну за одиницю кожного продукту, завантажити файл із відповідними розрахунками.

Також до 22 червня «оборонцям» треба буде прозвітувати за всіма договорами, укладеними з 24 лютого 2022 року.

За словами Бігун, сам факт того, що інформацію будуть публікувати в Prozorro, стане стимулом більш ретельно підходити до їхнього проведення. Зараз у Мінекономіки працюють над новою процедурою, завдяки якій можна буде проводити конкурентні відбори постачальників через систему й водночас не публікувати чутливу інформацію.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Наприкінці січня журналісти видання «Дзеркало тижня» опублікували контракт Міноборони з постачальником продуктів для військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Ціни на продукти в цих контрактах були завищені в кілька разів. У березні «Схеми» проаналізували ще сім контрактів Міноборони, укладених у грудні 2022 року, разом із контрактом, який дослідило «Дзеркало тижня».

Після скандалу із закупівлями міністр оборони Олексій Резніков оголосив про створення дорадчого антикорупційного органу при Міноборони й призначив нових заступників. Згодом Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №8381 про публічність незбройних закупівель Міноборони. Законопроєкт зобовʼязує оприлюднювати ціну за одиницю товару нових і старих закупівельних контрактів Міноборони.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі