Сім неопублікованих контрактів Мноборони про закупівлю продуктів для армії проаналізували журналісти «Схем». Вони виявили, що «по дорозі» у військові частини вартість продуктів для армії часто зростає у 2-3 рази, якщо порівнювати з ринковими цінами. 

Всі ці таємні контракти Міністерство оборони уклало у грудні 2022 року разом зі скандальним договором, який опинився у розпорядження журналіста «Дзеркала тижня» і в якому продукти закуповували по завищених цінах. 

Виявилося, що в інших контрактах ціни також далекі від ринкових. Зокрема, у засекречені грудневі контракти з МО постачальники заклали таку ціну на картоплю: від 17,7 гривень і аж до 27 гривень за кілограм. Після скандалу деякі фірми знизили ціну до 12,6 гривень за кілограм, а деякі так і залишили 17,7 гривень.

«Тобто, «маржинальність» для приватників, на цьому найбільш «масовому» продукті все одно зберігається на рівні 40-50 відсотків навіть після зниження цін. Це стосується чотирьох з п'яти проаналізованих «Схемами» постачальників харчів для армії – вони продаватимуть армії картоплю майже вдвічі дорожче, ніж самі її закуповують. І майже вдвічі дорожче, ніж вона представлена в більшості мережевих супермаркетів України», –  йдеться у матеріалі «Схем». 

Така ж ситуація з яблуками, які закуповують по 51 гривні за кілограм за ринкової ціни 20 гривень. Після публікації контракту журналістами «Дзеркала тижня» ціни майже на всі позиції в інших контрактах знизились. 

За словами постачальників, у ціни вищі за ринкові, бо ще потрібно врахувати логістику, зберігання, зарплату для працівників. А знизити ціни вдалося завдяки зменшенню закупівельних цін для самої компанії.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Журналісти видання «Дзеркало тижня» опублікували контракт Міноборони з постачальником продуктів для військових частин, дислокованих у далеких від лінії зіткнення Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях. Ціни на продукти у цих контрактах були завищені у кілька разів. 


Після скандалу міністр оборони Олексій Резніков оголосив про створення створення дорадчого антикорупційного органу при Міноборони й призначив нових заступників. Серед них – один із засновників фонду «Повернись живим» Віталій Дейнега й генерал-лейтенант Олександр Павлюк.


Згодом Верховна Рада України проголосувала за законопроєкт №8381 про публічність незбройних закупівель Міноборони. Законопроєкт зобовʼязує оприлюднювати ціну за одиницю товару нових і старих закупівельних контрактів Міноборони. Але його ще не підписав президент. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі