Будівельні роботи на Оболонському острові досі не зупинили, повідомила очільниця ГО «Почайна» Аннабелла Моріна. Відтоді, як археологи офіційно підтвердили наявність на острові культурного шару, минув тиждень, відзначила активістка.

Фахівці Інституту археології НАН вимагають зупинити будівництво розважального паку, щоб провести на острові розкопки. За законом «Про охорону культурної спадщини», забудовник мав зробити це одразу після того, як були виявлені археологічні знахідки.  

Фото: ГО «Почайна»

Водночас 5 квітня консультативна рада Департаменту охорони культурної спадщини КМДА затвердила проєкт «капітального ремонту» Оболонського острову, пише Аннабелла Моріна. Замовником будівництва виступає КП «Плесо».

Оболонське управління нацполіції за фактом будівельних робіт відкрило кримінальне провадження за статтею про умисне нищення пам'яток історії або культури та розпочало досудове розслідування.

Будівельні роботи на острові
Фото: скриншот із відео Анабелли Моріної

Місцева громада не виступає проти парку: «Ми за історію та археологію, які, безумовно, доповнять той парк, і зроблять цю ділянку унікальною», – додала Моріна.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


На Оболонському острові будують розважальний парк із пляжем, велодоріжками, зоною для барбекю, фудкортом, спортивними й дитячими майданчиками, набережною з причалом для човнів. Водночас у КМДА обіцяли залишити на острові заповідну зону.

Наприкінці квітня 2023-го археологи провели на острові розвідку й підтвердили наявність там культурного шару.


Парк на острові з’єднають із правим берегом Дніпра двома мостами. Один, хвилеподібний, має вести з Оболонської набережної (парку «Наталка») до острова. Його планували завершити до кінця 2021 року, але не встигли. Інший міст мав вести до вулиці Прирічної.

Відкрити парк хотіли влітку 2022 року, але через повномасштабну війну роботи призупиняли. У жовтні 2022-го завершили будівництво технічного мосту, що веде на острів із коси між затоками Оболонь і Собаче гирло.

Міст-хвилю з Оболонської набережної мають добудувати за кошти паризької агломерації восени 2023 року. Також хочуть звести багаторівневий паркінг на вулиці Прирічній, який має стати складовою відпочинкового комплексу на Оболонському острові. Місцева громада виступила проти.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі