Goodwine запустили благодійний фонд Victoria у пам’ять сомельє Вікторії Замченко, яка загинула разом із чоловіком і ненародженою дитиною 17 жовтня унаслідок атаки російських дронів.

Вікторія Замченко

Діяльність фонду спрямують на підтримку молодих сімей України. За словами засновників, вони вирішили «трансформувати біль у добрі справи»: «Віка працювала у компанії шість років і була одним з найкращих сомельє України. Вона часто казала: «Треба менше себе жаліти», сказав співвласник Goodwine Дмитро Кримський. Фонд буде опікуватися проєктами, «завдяки яким ім’я Віки пам’ятатимуть».

Перша частина проєкту – це реліз вина в партнерстві з українською виноробнею Stakhovsky Wines. Мерло 2019 року, яке сомельє відзначила в своєму останньому огляді українських вин, вже готове, його можна буде придбати у Goodwine та магазині алкоголю Bad Boy. Усі кошти з продажу передадуть у благодійний фонд Victoria.

Крім того, Goodwine і Stakhovsky Wines створять спільний виноградник на окремій земельній ділянці у господарстві Сергія Стаховського. Запланована площа винограднику — 0,5 гектара, а кількість вина, що будуть випускати – близько 5000 пляшок.

Згідно з попереднім планом, першу лозу піно-нуару з Бургундії висадять навесні 2024 року, а перший врожай вина очікують у 2028 році. Український піно-нуар також буде називатися Victoria, усі кошти з його продажу будуть спрямовувати до однойменного фонду на підтримку молодих українських родин.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


17 жовтня РФ атакувала Київ дронами-камікадзе, один із дронів влучив у історичний будинок на Жилянській, його частина обвалилася.

Мер Києва Віталій Кличко невдовзі після обстрілу заявив, що будинок відновленню не підлягає. Його мешканцям запропонували квартири в новобудові або грошову компенсацію, однак вони не погоджуються із таким сценарієм: створюють ОСББ, проводять незалежну експертизу і вимагають у міської адміністрації відновити будинок. Жителі готові долучитися до відбудови фінансово.

Петицію, яка вимагає відновити будинок, зареєстрували 19 жовтня. Вона зібрала необхідну кількість підписів і чекала на розгляд Київради. У відповідь на петицію міський голова лише підтвердив, що будинок неможливо відновити.

Уранці 25 грудня в будинку на Жилянській, звідки відселили всіх мешканців, сталася пожежа. Рятувальники швидко загасили вогонь на цокольному поверсі, про причини займання невідомо.

Ми детально розповідали про ситуацію з будинком і про те, як мешканці збираються відбудовувати його без допомоги міста.


4 березня російська ракета знищила в Стоянці під Києвом центральний склад goodwine на 10 тисяч квадратних метрів, включно з 1,5 мільйонами пляшок вина. Орієнтовна сума збитків склала 15 мільйонів євро. The Village Україна поспілкувалися зі співзасновником Goodwine Володимиром Шаповаловим про збитки від втрати складу, відновлення компанії та плани відкрити великий комплекс магазинів і ресторанів Fudo.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі