Усередині жовтня російський дрон влучив в історичний будинок на вулиці Жилянській, від чого завалилася його половина. Київський міській голова Віталій Кличко майже моментально заявив, що будинок відновити неможливо. Це «підтвердили» попередні висновки експертизи. Однак мешканці будинку не згодні: вони створюють ОСББ і хочуть відбудувати своє житло.

Готуючи цей матеріал, ми намагалися отримати коментарі відповідальних чиновників – заступника голови КМДА Вʼячеслава Непопа, т.в.о голови Шевченківської РДА Олександра Поповцева та голови Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Бориса Работніка. У КМДА сказали, що Непоп перебуває у відпустці, Поповцев відіслав за коментарем до Департаменту будівництва, а там своєю чергою відповіли, що не дають телефонних коментарів.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що сталося

Уранці 17 жовтня РФ атакувала Київ дронами-камікадзе. Один із них влучив у житловий будинок на вулиці Жилянська, 116А – у результаті частина його обвалилася. Мешканці пояснюють, що зруйновані чотири із 16 квартир. Під завалами знайшли тіла пʼяти людей.

Ілюстрація: «Мапа Реновації»

Не встигли завершити рятувальні роботи, як міський голова Віталій Кличко заявив: будинок, «за попередніми оцінками», не підлягає відновленню.

Що це за будинок

Будинок на Жилянській – чотириповерховий житловий будинок, що колись був прибутковим. Його звів на рубежі 19–20 століть київський купець Йосип Лев, який був власником фабрики меблів на цій же вулиці, розповідає краєзнавець Антон Короб.

Фото Антон Короб, 2019 рік

У будинку Йосипа Лева поєднані елементи київського цегляного стилю та ліплені неоготичні деталі. Він є частиною історичної забудови Києва, хоча і не має офіційного охоронного статусу (тобто не є памʼяткою архітектури).

Кияни хочуть відновити будинок

За відновлення будинку виступають памʼяткоохоронні організації й мешканці міста. Уже на наступний день після влучання дрона дослідник архітектури Києва Семен Широчин зареєстрував петицію до Київради з вимогою зберегти будинок. «Використовуючи як зразок ліву частину будинку, можна знайти всі необхідні деталі та відновити будинок», – йшлося в тексті звернення. Менше ніж за тиждень вона набрала необхідні голоси.

КМДА каже: ні

У відповідь на петицію міський голова Віталій Кличко повторив те, що казав від початку: будинок відновленню не підлягає.

«Попереднє обстеження стану будівельних конструкцій, інженерних систем та об’єкта в цілому виявило руйнування, пошкодження та дефекти, що знижують міцність, стійкість і жорсткість будівельних конструкцій, а також експлуатаційні показники інженерних мереж і систем об’єкта», – зазначив він.

Коли про будинок у міського голови запитав журналіст BBC News Україна, Кличко у відповідь поцікавився, чи має той будівельну освіту. «Фахівці кажуть, що це неможливо зробити [відновити будинок]. Це не Кличко каже», – заявив мер.

Тільки попередні висновки

Але «висновки фахівців», на які посилався міський голова, – це звіт комунального підприємства «Київекспертиза». КМДА показала редакції The Village Україна копію документа. Згідно з ним, усім конструктивним елементам будинку (покрівлі, перекриттям, стінам, вікнам, дверям, сходам та інженерним комунікаціям) присвоєно категорію 4 – тобто вони визнані аварійними. У висновку вказано, що будинок відновленню не підлягає. Утім, зазначено, що це обстеження було попереднім.

Цікаво, що звіт було складено 17 жовтня, тобто в той самий день, коли сталася атака дронів на столицю. Ми запитали в КМДА, чи були проведені або замовлені додаткові експертизи, які б дали змогу отримати остаточні висновки щодо технічного стану конструкцій. Але не отримали прямої відповіді на це запитання.

Виходить, представники міської влади у своїх заявах про те, що будинок не можна відновити, посилаються на попередні оцінки, зроблені в день влучання дрона.

Мешканці будинку на Жилянській уже замовили свою, незалежну експертизу. Однак на висновки ще чекають.

Що пропонують мешканцям

Спершу в КМДА запропонували мешканцям напівзруйнованого будинку два варіанти: отримати нові квартири на вулиці Поліській або грошову компенсацію. Але від ідеї надання компенсації згодом відмовилися, розповідає The Village Україна одна з власниць житла Тетяна Махрінська. Тепер вони можуть розраховувати лише на квартири на Поліській – це околиця лівого берега міста, поряд із метро «Червоний хутір» і Парком партизанської слави. Мешканці не готові погодитися на цю пропозицію.

«Нас хочуть викинути на Поліську, на 23-й поверх, де немає ні води, ні світла, ні газу – самі знаєте, яка зараз ситуація. Якщо порівнювати житло на Поліській і на Жилянській, то це зовсім інші ціни. Поліська – це кінець міста, а наш будинок – це центр», – каже Махрінська.

Планують відбудувати, хай і без допомоги міста

Зараз власники квартир Будинку Лева створюють ОСББ. Це допоможе їм самим зайнятися відновленням свого житла. Як юридична особа вони зможуть шукати фінансування від меценатів та укладати договори з підрядниками. Крім того, так можна буде оформити на себе землю під будинком, пояснює депутатка Ксенія Семенова.

Фото: «Будинок на Жилянській»

«Земля в центрі Києва дуже дорога. Така дорога, що якщо на ваш будинок впаде шмат ракети чи дрон, команда мера не буде його відновлювати, – каже вона. – Бувши власником чи власницею квартири в будинку, ви є співвласником будинку. І тільки власник нерухомості може претендувати на землю під нею. Але для того, щоб оформити собі землю під будинком, вам треба зареєструвати ОСББ».

Загадкова пожежа

Захисники будинку підозрюють, що неготовність відновлювати будинок повʼязана якраз із бажанням забудувати цю ділянку.

Уранці 25 грудня в будинку на Жилянській, звідки відселили всіх мешканців, сталася пожежа. Рятувальники швидко загасили вогонь на цокольному поверсі, про причини займання невідомо.

Пожежі – одна із схем, які використовують забудовники, які хочуть забудувати ділянку під історічним будинком, але не мають законних підстав його демонтувати (детальніше про інші схеми ми писали тут).

Але мешканці будинку не вірять, що причиною інциденту був умисний підпал: «Я не хочу думати так погано. Бо якщо я думатиму так погано про те, що відбувається в нашому місті, то мені вже буде важко з цим жити. Я все-таки сподіваюся, що просто залізли якісь люди погрітися – і їхня недбалість спричинила пожежу», – каже Тетяна Махрінська.

Інциденту із займанням можна було б уникнути, зазначають у памʼяткоохоронній організації «Мапа Реновації». Для цього потрібно законсервувати будівлю. «На жаль, через минулі рішення КМДА поки що це так і не було зроблено», – підсумовують активісти.

Альтернативний варіант

Депутатка Київради Євгенія Кулеба каже, що серед аргументів проти відновлення будинку, які мають міські чиновники, – те, що це дорожче за нове будівництво.

Однак якщо детальне обстеження технічного стану дійсно підтвердить неможливість відновити будинок, то є ще один варіант – відбудувати його з нуля в первинному вигляді.

Свою допомогу з цим уже запропонували польські фахівці – архітектор Томаш Бендик й архітекторка-реставраторка Хелена Гарволінські, розповідає The Village Україна юрист і захисник київської історичної забудови Дмитро Перов. «Вони сказали, що будинок можна відновлювати навіть з однієї цеглини, було би бажання й оригінальні креслення», – зазначив він у коментарі The Village Україна. Ми запитали в КМДА, чи розглядається такий варіант, але відповіді не отримали.

Водночас мешканці будинку готові й до такого сценарію. «Наша мета – залишитися в нашому будинку. Якщо не вийде його відновити й відремонтувати, а потрібно буде його відбудувати з нуля, то ми теж до цього готові. І готові зачекати якийсь час», – підтверджує Тетяна.

За оцінками фахівців, із якими спілкувалися мешканці, відновлення будинку може зайняти рік-півтора, на його відбудову з нуля буде потрібно більше часу.