Коли в метро демонтують погруддя, присвячені російським діячам, розповів в інтерв’ю ТСН начальник КП «Київський метрополітен» Віктор Брагінський.

Погруддя Леніна на станції метро «Театральна»Зараз погруддя закрите фальш-стіною із зображенням 3D-малюнка театрального залу Оперного театру, що відповідає назві станції (з 2014 року).

За словами Брагінського, вага бронзового погруддя становить чотири тонни, воно кріпиться до торцевої стіни, тому демонтаж такої масивної конструкції потребує спеціальних проєктних рішень, а також технічних засобів. Але погруддя Леніна в перспективі таки демонтують, коли споруджуватимуть другий пересадковий вузол між станціями «Театральна» й «Золоті ворота», тобто на місці Леніна буде перехід із червоної гілки на зелену. Це зроблять тоді, коли «зявиться можливість розпочати роботи».

Погруддя Пушкіну, Горькому, Ломоносову, Менделєєву на станції метро «Університет». Станція метро є памяткою архітектури місцевого значення й охороняється державою. Тому реставрувати станції можуть лише після отримання дозвільних документів. Зараз погруддя законсервували, закрили спеціальними плитами з дозволу департаменту культурної спадщини КМДА. Працюють над тим, щоб отримати дозвіл на демонтаж цих погрудь. Крім того, звернулися до комісії Київради з питань культури з питанням про те, бюсти яких українських діячів можна буде поставити на заміну: «Ця заміна однозначно буде, але це потребує часу», – зазначив Брагінський.

Бюст Пушкіна
Бюст Менделєєва
Бюст Горького
Бюст Ломоносова

Бронзові медальйони з радянською символікою на станції метро «Вокзальна» (присвячені «дружбі народів» і «владі рад»). Як й «Університет», «Вокзальна» є пам’яткою архітектури місцевого значення, тому її охороняє держава. Медальйони зможуть демонтувати тоді, коли будуватимуть на їхньому місці другий вихід із «Вокзальної» (про це говорять ще з 2017 року). Щоб почати будівництво, потрібні кошти з місцевого бюджету, але зараз їх витрачають на більш пріоритетні цілі.

Медальйон присвячений «дружбі народів»
Медальйон присвячений «владі рад»

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві на початку лютого демонтували памятники радянським діячам Миколі Ватутіну й Валерію Чкалову, але питання з могилою Ватутіна на місці памятника поки що залишається невирішеним.


Наприкінці червня Міністерство культури вирішило зняти з державного обліку низку пам’ятників діячам радянської доби. Зокрема, у Києві дозволили демонтувати пам’ятники Кирпоносові, Фрунзе й Ковпакові, меморіальну дошку на честь маршала Георгія Жукова на будинку штабу округу, а також погруддя Олександра Бойченка, бюсти Боженка й Крупської.


Міністерство культури й Український інститут національної памʼяті дали розʼяснення, як законно зносити пам’ятники й перейменовувати назви, повʼязані з історією й культурою Росії й СРСР.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Обкладинка й фото: Wikimedia Commons