Київрада відхилила петицію проти забудови Вознесенських печер.

Петиція до Київради з проханням урятувати від знищення Вознесенські печери 12 століття набрала необхідні для розгляду 6 тисяч голосів наприкінці грудня. Активісти зазначали, що печери треба зберегти від забудови й зробити музейною памʼяткою.

Возненські печери. Фото: «Мапа Реновації»

Земельна ділянка, де розташовані печери, знаходиться на Вознесенському узвозі, 25, у Шевченківському районі міста, у зоні регулювання забудови першої категорії, ідеться у відповіді на петицію. Обмеження щодо її використання визначені наказом Мінкульту від 2021 року й науково-проєктною документацією, затвердженої наказом департаменту охорони культурної спадщини Київради.

Згадують у відповіді на петицію й про проєкт рішення Київради щодо оренди ділянки ТОВ «Кепітал Ріел Істейт», які хочуть побудувати на ділянці житловий комплекс. Активісти коментували це так: «Забудовницька компанія незаконним шляхом отримала право власності на будинок номер 25 по Вознесенському узвозу, хоча будинок цей знятий з обліку ще в 1980-х роках і фактично не існує. Зараз існують плани змінити цільове призначення ділянки й знищити історичний артефакт».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рукотворні печери орієнтовно 12 століття знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

На засідання Київради вже не раз хотіли винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали.

Міністерство культури звернулося до Київради з закликом зберегти стародавні печери від забудови. А памʼяткоохоронна організація «Мапа Реновації» ініціювала присвоєння їм статусу щойновиявленого обʼєкту культурної спадщини.


Київська міська рада також відхилила петицію проти будівництва військово-меморіального комплексу на Лисій горі на початку січня. Перед цим також комісія Киїради й Віталій Кличко відхилили петицію про відновлення будинку на Жилянській. Детальніше розповідали про це тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі