Петиція до Київради з проханням урятувати від знищення Вознесенські печери 12 століття набрала необхідні 6 тисяч голосів. Тепер її мають розглянути.

«Забудовницька компанія незаконним шляхом отримала право власності на будинок номер 25 по Вознесенському узвозу, хоча будинок цей знятий з обліку ще в 1980-х роках і фактично не існує. Зараз існують плани змінити цільове призначення ділянку й знищити історичний артефакт», – зазначають ініціатори.

Вознесенські печери. Фото: «Мапа Реновації»

Від Київради вимагають заборонити зміну цільового призначення й забудову ділянки. Активісти зазначають, що печери треба зберегти й зробити музейною памʼяткою.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рукотворні печери орієнтовно 12 століття знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

На засідання Київради вже не раз хотіли винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Якщо рішення ухвалять, то ТОВ «Кепітал Ріел Істейт» зможе побудувати на цьому місці житловий комплекс. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали.

Міністерство культури звернулося до Київради з закликом зберегти стародавні печери від забудови. А памʼяткоохоронна організація «Мапа Реновації» ініціювала присвоєння їм статусу щойновиявленого обʼєкту культурної спадщини.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі