«Мапа Реновації» ініціювала присвоєння статусу щойновиявленого обʼєкту культурної спадщини для Вознесенських печер.

Для внесення печер до переліку документи має розглянути й схвалити ДОКС.

«Присвоєння охоронного статусу – це один із надважливих кроків для збереження історико-культурного обʼєкту і створення умов для його повноцінного дослідження», – зазначають представники «Мапи».

У чому цінність Вознесенських печер?

У «Мапі Реновації» пояснюють, що результати обстеження свідчать, що печери могли створити у 12 столітті. «Столітті, у якому князював Володимир Мономах, спорудили Михайлівський монастир і написали «Слово о полку Ігоревім», – додають активісти.

За їхніми словами, печери нагадують інші старовинні підземелля Києва: Смородинську печеру й підземні сховища біля підніжжя Щекавиці.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Рукотворні печери орієнтовно 12 століття знайшли восени 2022 року на Вознесенському узвозі, на місці історичного будинку, який знесли ще в 1980-х роках.

На засідання Київради 24 листопада планували вже не вперше винести проєкт рішення про зміну цільового призначення ділянки на Вознесенському узвозі, 25. Якщо рішення ухвалять, то ТОВ «Кепітал Ріел Істейт» зможе побудувати на цьому місці житловий комплекс. Завдяки розголосу проєкт рішення не розглядали, повідомила депутатка Київради Аліна Михайлова.

На сайті Київради збирають голоси під петицією з вимогою врятувати печери часів Київської Русі. Міністерство культури також звернулося до Київради з закликом зберегти від забудови стародавні печери, які нещодавно виявили на Вознесенському узвозі в столиці.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: Тимур Бобровський, «Мапа Реновації»