Індекс якості повітря в Києві був низьким або дуже низьким 88% часу у 2022 році, повідомив начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

Це означає, що переважну більшість часу повітря в Києві було чисте.

Згідно з аналізом, менше ніж 4% часу індекс якості повітря був високим або дуже високим, тобто воно було брудне або дуже брудне. У половині випадків повітря було чисте (низький індекс забрудненості), а більш ніж третину часу було ще більш чистим, тобто мало дуже низький індекс забрудненості.

Цей індекс формують автоматично на основі показників кількох основних забруднювачів: часток пилу, діоксиду сірки, діоксиду азоту, приземного озону, оксиду вуглецю. Що нижчий показник, то краща якість повітря.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Систему моніторингу повітря в Києві розширили: нові високоточні (референтні) пункти моніторингу з’явилися на початку січня у Святошинському й Голосіївському районах. Згідно з програмою моніторингу повітря, кількість референтних (високоточних) пунктів моніторингу повітря збільшать від 5 до 17 протягом чотирьох років.


Також у Києві встановлені більше 40 індикативних пунктів моніторингу повітря. Вони аналізують повітря за показниками, як-от: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з референтних й індикантивних пунктів моніторингу можна переглянути в застосунку «Київ Цифровий».

Крім офіційної муніципальної системи моніторингу, у Києві працюють також
датчики громадського контролю (наприклад, від сервісу «ЛУН. Місто»). В інтервʼю The Village Україна Олександр Возний пояснював, що датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2,5.


Наприкінці жовтня 2022 року Київську міську систему моніторингу за якістю повітря офіційно інтегрували в міжнародний сервіс IQAir. Ми пояснювали, що це дасть.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі