Київську міську систему моніторингу за якістю повітря офіційно інтегрували в міжнародний сервіс IQAir, повідомляє КМДА.

Відтепер дані про якість повітря в Києві доступні користувачам сайту компанії IQAir, яка формує світовий рейтинг міст за станом повітря.

Начальник управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний сподівається, це «позитивно вплине на об’єктивність формування індексу якості повітря Києва й майбутніх рейтингів».

Станом на публікацію цієї новини Київ посідав 30 місце в рейтингу міст IQAir із найбільш забрудненим повітрям.

Станція моніторингу якості повітря в Києві. Фото: Олена Панченко

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві діє мережа з пʼяти референтних (високоточних) пунктів спостережень за станом повітря й 40 індикативних.

На референтних станціях вимірюється пил у трьох фракціях (РМ1.0, PM2.5 та PM10), діоксид азоту, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, приземний озон, сірководень і формальдегід, а також метеорологічні показники. Ці дані можна в режимі реального часу спостерігати на сайті.

Індикативні станції аналізують повітря за показниками, як-от: пил, діоксид сірки, оксид азоту, озон, сірководень, летючі органічні речовини. Дані з обох видів пунктів моніторингу доступні застосунку «Київ Цифровий». У застосунку також можна підписатися на сповіщення про високий рівень забрудненості повітря в місті.

Крім офіційної муніципальної системи моніторингу, у Києві працюють також датчики громадського контролю (наприклад, від сервісу «Лун.Місто»). В інтервʼю The Village Україна Олександр Возний пояснював, що датчики громадського контролю, як правило, вимірюють повітря лише за одним показником – PM 2.5.

Раніше швейцарська компанія IQAir використовувала для рейтингів інформацію про стан повітря в Києві саме з датчиків громадського контролю. Возний очікував, що після того, як IQAir перейде на дані з муніципальних станцій моніторингу, рейтинг Києва відразу поліпшився.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі