Управління екології та природних ресурсів КМДА пообіцяло використовувати вертикальне озеленення в міських проєктах, повідомив голова управління Олександр Возний.

«Це особливий спосіб розміщення рослин не звичним, горизонтальним способом, а вертикально на стінах або спеціальних підвісних конструкціях», – пояснив він.

Як зазначив Возний, вертикальне озеленення:

  • сприяє поліпшенню якості повітря завдяки поглинанню забруднювачів. Згідно з дослідженнями, на вулицях із вертикальним озелененням вміст діоксиду азоту менший на 40%, а зважених часток (пилу) – на 60%;
  • створює охолоджувальних ефект як зовні, так і всередині приміщення. Улітку всередині приміщення температура нижча в середньому на 5 градусів, як порівняти з аналогічним приміщенням без зеленої стіни;
  • допомагає поглинати дощову воду й розвантажувати каналізацію;
  • зменшує шум.

На думку фахівців управління, вертикальне озеленення є способом збільшити площу зелених насаджень у Києві «в умовах обмеженого фінансування».

В управлінні екології та природних ресурсів зазначили, що планують використовувати виноград вічі (дівочий).

«Завдяки вусиками ця виноградна лоза легко чіпляється за стіни, тому не вимагає особливої опори. А ще вона відрізняється бурхливим ростом: щорічний приріст пагонів становить 1–3 метри. Не більш важливим є те, що виноград вічі дуже легко вирощувати, тому з цією задачею впорається навіть садівник-любитель», – додав Возний.

Кущі винограду вже висадили біля будівлі управління екології та природних ресурсів КМДА, що розташована на вулиці Турівській, 28 (Поділ). Далі його планують використовувати в інших проєктах з озеленення.

Киян закликали також висаджувати вічі на своїх будинках й офісах. Цю екоініціативу назвали #МістоЖивихСтін.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Виноград вічі прикрашав фасад будинку «Квіти України», але влітку 2021 року його зрізали, щоб почати реконструкцію. Будівлю планували перетворити на офісний центр із паркінгом. Але після протестів роботи зупинили, будівлю визнали памʼяткою архітектури місцевого значення. Цей статус означає, що її не можна зруйнувати або перебудувати, а можна тільки реставрувати. Зараз триває судовий процес щодо порушення авторського права архітектора Миколи Левчука.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі