Через масовані обстріли росіянами енергетичної інфраструктури Держспецзв’язку рекомендує обмежити споживання мобільного зв’язку до мінімуму, щоб зберегти його в разі блекауту:

  • використовуйте фіксовані мережі звʼязку завжди, якщо є така можливість (деякі укриття облаштовані мережею Wi-Fi);
  •  за можливості відмовтеся від дзвінків і відеодзвінків, використовуйте текстові формати;
  • скоротіть усі розмови до мінімуму, адже, можливо, у цей самий час хтось намагається використати мережу, щоб викликати рятувальників або швидку;
  • встановіть обмеження трафіку в налаштуваннях застосунків, найменшу роздільну здатність у налаштуваннях відео на Youtube;
  • вимкніть режим автоматичного завантаження медіафайлів у месенджерах:

Налаштування месенджера → Дані та сховище або Медіафайли → Вимкніть опцію «Фонове завантаження» або в розділі «Через мобільну мережу» вимкніть «Автозавантаження медіа»

  • якщо не працює мережа вашого оператора, скористайтеся національним роумінгом. Ми розповідали, як це зробити;
  • завантажте всю необхідну інформацію в памʼять смартфона або запишіть на папірці.

Також Держспецзв’язку радить заздалегідь встановити на телефон месенджери, які працюють за принципом рації, щоб тримати звʼязок у разі, якщо зникне мережа. Радіус роботи таких застосунків залежить від покоління Bluetooth і перешкод для сигналу (до 60–100 м). Домовтеся про використання одного застосунку із сусідами, щоб бути на зв–язку. 

Це може бути застосунок Bridgefy. Завантажуйте за посиланнями: для Android і для iOS.


Росія 23 листопада знову масовано обстрілювала українські міста, зокрема обʼєкти енергетичної і критичної інфраструктури та житлові будинки. В багатьох регіонах зникло електропостачання, вода та частково опалення. Були перебої і з мобільним зв'язком.


Також в Україні вже розгорнули близько чотирьох тисяч «Пунктів незламності». Це безпечні місця для українців, де можна відпочивати, підзарядити телефон або погрітися. Там, незважаючи на відключення електроенергії, обіцяють тепло, воду, освітлення, інтернет, мобільний звʼязок, аптечки й місця для відпочинку.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі