Спеціально готуватися до щеплення чи чекати оптимального часу для них не потрібно, пояснили в МОЗ.

Перед щепленнями не треба здавати жодних аналізів (крові, сечі, імунограму). Зокрема, немає сенсу вимірювати артеріальний тиск чи робити ПЛР-тест (він показовий у моменті, а людина, поки чекає тест, теж може захворіти).

Гострі захворювання не є протипоказаннями до вакцинації. Це означає, що щепитися можна, якщо аналіз крові й сечі виявив запальні процеси в організмі.

Водночас за температурі вище 38,5 градусів робити щеплення не рекомендують. Вакцинація не є небезпечною в такому разі, просто після щеплення буде важко зрозуміти, чи температура піднялася як реакція на щеплення, чи людині стає гірше.

У МОЗ підкреслили, що через війну зростає ризик інфекційних хвороб, а захистити від них можуть лише щеплення. 

Щепитися треба й тим, хто перехворів на COVID-19, адже імунітет неможливо визначити за допомогою тесту на антитіла (захист включає і клітинний імунітет). Робити щеплення рекомендують не раніше ніж через 28 днів після початку хвороби.

Перевірити наявність рутинних щеплень у себе й дітей можна за посиланням.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У вересні МОЗ дозволило другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для всіх повнолітніх. Бустер варто вводити з інтервалом щонайменше чотири місяці після першої бустерної дози. На початку листопада також дозволили робити першу бустерну дозу вакцини проти COVID-19 усім вакцинованим дітям віком від 12 до 17 років.

Перелік пунктів вакцинації можна знайти за цим посиланням. Що потрібно знайти про другий бустер, ми зібрали тут.

Ми також розповідали про планові щеплення, які варто надолужити дорослим і дітям.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі