МОЗ дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для всіх повнолітніх.

Другу бустерну дозу варто вводити з інтервалом щонайменше чотири місяці після першої бустерної дози.

За словами санлікаря Ігоря Кузіна, ситуація з коронавірусною хворобою наразі контрольована, але треба бути готовими до зростання захворюваності. Тому другий бустер дозволили для всіх, але особливо радять зробити щеплення людям із хронічними хворобами й старше 60 років.

«Вакцинація зараз не лише про власний захист, вакцинуватися – це значить не створювати навантаження на лікарні, які мають рятувати життя наших військових», наголосив Кузін.

Крім того, для дітей від 5 до 11 років дозволили щеплення вакциною Comirnaty (Pfizer) (раніше щеплення дозволяли лише дітям від 12 років). На вакцинацію потрібна буде згода батьків чи опікуна.

У МОЗ наголошують, що Україна наразі очікує на відповідну вакцину, бо щеплення дітей віком від 5 років передбачає інше дозування, ніж для дітей, які старше 12 років. Обіцяють, що «найближчим часом» ця вакцина буде доступна в Україні.

Також затвердили нові схеми вакцинації. Тепер інактивовану вакцину CoronoVac можна використовувати для бустерного щеплення після застосування інших вакцин. Раніше щеплення рекомендували робити мРНК-вакцинами.

Тобто якщо людина отримала базовий курс вакциною Comirnaty, Moderna чи будь-якою іншою вакциною, вона може отримати бустерне щеплення (як перше, так і друге) вакциною CoronoVac.

Також зменшили терміни між базовим курсом вакцинації (два щеплення) і бустерною дозою. Тепер бустер можна зробити за 5 місяців після завершення базового курсу. Раніше цей термін становив щонайменше шість місяців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Повнолітні зараз можуть отримати базовий курс щеплень вакцинами CoronaVac чи Pfizer (дві дози) або Janssen (одна доза). Наразі в Україні доступно майже п’ять мільйонів доз вакцини CoronaVac, близько 400 тисяч доз вакцини Pfizer і 30 тисяч вакцини Janssen. Перелік пунктів вакцинації можна знайти за посиланням.

Наприкінці липня в Україні дозволили другу бустерну дозу вакцини від COVID-19 для літніх людей старше 60 років і повнолітніх, які мають хронічні хвороби. Що потрібно знайти про другий бустер, ми зібрали тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі