Що робити, якщо пропустили планові щеплення для дитини й чи треба починати курс щеплень спочатку, повідомляють у МОЗ.

Незалежно від того, скільки часу минуло, вакцинацію не треба починати знову. Потрібно ввести дози, яких не вистачає, дотримуючись графіка з мінімальними інтервалами. Для надолуження щеплень слід дотримуватися таких інтервалів:

У разі введення вакцини з меншим інтервалом, вона не буде дієвою та не зарахується. Також варто керуватися інструкцією виробника вакцини.

Якщо ви перебуваєте в Україні ЯК ВПО, то треба звернутися до сімейного лікаря чи педіатра найближчого закладу охорони здоров’я. Укладати декларацію не потрібно.

Якщо ви перебуваєте за кордоном, то потрібно надати документ, який підтверджує щеплення. Це може бути карта профілактичих щеплень, медична карта амбулаторного хворого, міжнародне свідоцтво про вакцинацію й інші документи (повний перелік тут, а також опис, що робити, якщо втратили документи). Після цього лікар порівняє зроблені щеплення з вакцинальним календарем своєї країни та проконсультує вас щодо схеми вакцинації, якої варто дотримуватися.

У МОЗ нагадують, що за один візит можна робити кілька вакцин (це поширена світова практика).

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Обов’язковою в Україні є вакцинація від 10 інфекційних захворювань: гепатиту В, дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правцю, туберкульозу, хіб-інфекції, епідемічного паротиту («свинки»), краснухи.

Вакцинація від COVID-19 продовжується у всіх регіонах України, крім Донецької та Луганської областей. Однак її темпи зменшилися після початку повномасштабного вторгнення росії: якщо до 24 лютого проводили близько 100 тисяч щеплень щодня, то тепер – 50–60 тисяч на тиждень.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі