Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування про готовність українців до опалювального сезону.

Респондентів попросили оцінити, наскільки вони вважають свої родини готовими до можливих проблем з опаленням узимку, про які попереджає центральна й місцева влада.

Більшість респондентів (70%) відповіли, що їхня оселя скоріше або повністю готова до можливих проблем з опаленням. Із них лише 24% вважають себе повністю готовими, тимчасом як 47% вважають себе скоріше готовими і стверджують, що «ще є дещо, що потрібно зробити для підготовки». Не вважають себе готовими 24% українців, із них 12% зовсім не готові.

Краще вважають себе підготовленими жителі заходу України, не-ВПО й більш заможні респонденти, відзначають у КМІС.

Автори опитування підкреслюють, що йдеться суб’єктивну оцінку респондентів, що «може суттєво відрізнятися від об’єктивної ситуації».

Опитування проводили впродовж 7–13 вересня 2022 року.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зиму 2022–2023 років називають «найскладнішою за всі роки незалежності». Тарифи на тепло не будуть піднімати. Водночас голова «Нафтогазу» заявляв, що опалювальний сезон почнуть пізніше, а закінчать раніше.

Станом на кінець вересня Кабмін оцінював готовність теплоенергетичної системи до зими на 88%.


Міністерство розвитку громад та територій дало поради, як підготувати свою квартиру чи будинок до опалювального сезону. У КМДА закликали мешканців Києва утеплити вікна й балкони, заклеїти щілини й перевірити лічильники.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Інфографіка: КМІС