Опалювальний сезон в Україні почнеться пізніше й закінчиться раніше, ніж зазвичай, повідомив в інтерв’ю виданню The Guardian голова правління НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко.

За його словами, термостати на централізованих системах опалення радянських часів налаштовані на те, щоб увімкнути їх пізніше й вимкнути раніше.

Вітренко каже, що зима буде «найхолоднішою за останні десятиліття», а температура повітря в приміщеннях буде +17–18°C, що на 4 градуси нижче від норми.

У разі, якщо температура повітря на вулиці опуститься до -10°C, людям потрібно буде запастися ковдрами й теплим одягом.

Голова «Нафтогазу» зазначив, що без фінансової підтримки заходу Україні не вистачить газу: «Це означатиме, що ми матимемо дійсно високі ризики для [зриву] енергосистеми».

Для імпорту газу Україні потрібно близько десяти мільярдів доларів: союзники розуміють необхідність, але Вітренко не впевнений, що Україна отримає кошти.

Україна виробляє 60% необхідного газу всередині країни. Близько 50% газових родовищ розташовані в Харківській області, за чотири милі від фронту (це близько 6,5 кілометрів).

У разі, якщо Росія буде атакувати газову інфраструктуру чи газовидобувні об’єкти, Україна готує аварійні комплекти, які зможуть обслуговувати до 200 тисяч людей, зокрема мобільні котельні, мобільні обігрівачі й дизельні генератори.

«Якщо таке велике місто, як Київ чи Харків [буде відключено], звичайно, [комплектів] буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці набори екстреної допомоги матимуть значення», – сказав Вітренко й підсумував, що все залежатиме від масштабу завданих збитків.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Зиму 2022–2023 років називають «найскладнішою за всі роки незалежності». Попри це опалювальний сезон обіцяли розпочати вчасно, а тарифи на тепло не планували піднімати.

Температура повітря в домівках киян під час опалювального сезону може бути +18–19°C, що на один-два градуси нижче за норму (21°C) через можливі удари по газонасосних станціях або дефіцит газу, попереджав мер Києва Віталій Кличко.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі