У яких регіонах України найлегше і найскладніше вести бізнес, дослідила Європейська бізнес асоціація (ЄБА).

Ситуація у більшості регіонів очікувано погіршилась, особливо в Харкові та Дніпрі (підприємці дали оцінку 1,28 балів та 1,88 балів із 5 балів відповідно). Більш стабільна ситуація залишається в Одесі та Львові (2,15 та 2,52 бали відповідно).

Львів

Львівські підприємці оцінили умови ведення бізнесу найвище з усіх регіонів (так було і в 2021 році). Більше половини, 56% опитаних стверджують, що рівень розвитку бізнес-клімату в регіоні задовільний. Натомість 41% говорить, що їм складно вести бізнес, і тільки 3% вважають, що легко. У 2021 році умови ведення бізнесу як сприятливі оцінювали 24%.

Серед проблем підприємці західного регіону виділяють труднощі з логістикою, бронюванням співробітників від мобілізації та зниження купівельної спроможності населення.

Втрати свого бізнесу за час воєнного стану 63% оцінюють до 50% від доходів, а 19% – більше 50%. Тільки 12% підприємців не зазнали втрат, а 6% вдалося отримати прибуток.

Одеса

71% опитаних підприємців відповіли, що їм складно вести бізнес у регіоні, інші 29% оцінили умови як задовільні (раніше таких було 44%).

Основними проблемами, як і у Львові, одеські підприємці визначили труднощі з логістикою та зниження купівельної спроможності населення, на третьому місці – відтік персоналу за кордон.

Усі компанії повідомляють, що понесли втрати внаслідок воєнних дій. При цьому оцінки підприємців розділилися навпіл, одна половина оцінює втрати до 50%, а інша – більше за 50%. Прибуток не отримала жодна з опитаних компаній.

Дніпро

Три чверті компаній, 75%, оцінюють умови ведення бізнесу як складні (у 2021 році таких було 52%), і 25% – як задовільні. При цьому до релокейту бізнесу змушені були вдатися 19% підприємств.

До основних проблем регіону підприємці віднесли втрату активів на окупованих територіях, труднощі з логістикою та відтік персоналу за кордон.

Четверта частина бізнесів повідомляють про втрати більше 50% від доходів, а інші 75% – про втрати, що не перевищують 50% від доходів.

Харків

Майже всі опитані компанії, а саме 93% повідомили, що їм складно вести бізнес, і тільки 7% вважають умови задовільними. У 2021 році складно було 45%, а задовільну оцінку давали 41% респондентів. 14% харківських підприємців вдались до релокації в межах України.

Основними проблемами бізнес у Харкові вважає відтік персоналу за кордон, зниження купівельної спроможності населення та втрату активів на окупованих територіях.

Водночас не всі компанії наразі в змозі оцінити масштаби втрат через розташування філій чи офісів на окупованих територіях. Більше половини, 57% компаній кажуть про втрати в розмірі більше 50% від доходів, і ще 28% – до 50%.

Опитування проводили з 15 серпня до 21 вересня. У ньому взяли участь представники 90 компаній із регіональних офісів Європейської бізнес асоціації.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Індекс інвестиційної привабливості України показав найнижче значення із 2013 року через повномасштабну війну.

Водночас майже половина бізнесів очікує на зростання у 2023 році попри війну.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі