Гостиний двір у Києві хочуть перетворити на громадський простір, повідомляє Міністерство культури.

До розроблення концепції розвитку пам’ятки планують залучити реставраторів, архітекторів, урбаністів, істориків, культурних менеджерів.

Щоб розробити дорожню карту реставрації та розвитку Гостиного двору, організувують семінар «Гостиний двір: Фокус уваги візія». На нього запросять також представників міської та державної влади. Учасники семінару дослідять стан будівлі та простір навколо нього, ознайомляться з намірами щодо реконструкції Контрактової площі та запропонують можливі функції будівлі.

Результати семінару обіцяють оприлюднити, щоб потім влаштувати громадські обговорення.

Для підготовки до семінару фахівці громадської організації «Урбанина» досліджують Контрактову площу, аналізують транспортні та людські потоки, проводять опитування киян щодо їх бачення долі Гостиного двору.

Крім того, триває розроблення проєкту протиаварійних робіт будівлі.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках. Перебуває в нанедбаному стані з 2013 року, зокрема, не має даху.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс, попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А вже в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська». Будівлю закрили захисною сіткою.

Наразі будівля захищена декількома охоронними статусами: як пам’ятка архітектури національного значення, а також як головний елемент пам’ятки містобудування «Контрактова площа».

За прогнозами урбаністів, будівельні роботи в Гостиному дворі можуть почати ближче до кінця 2022 року, а оновлену будівлю відкриють не раніше кінця 2023-го.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Олена Панченко