Фасад історичної будівлі Гостиного двору накрили захисною сіткою та планують законсервувати на зиму, пише голова Ради урбаністики Києва Віталій Селик.

Дах двору законсервують будівельною плівкою або вінілом. Це захистить конструкції від впливу опадів, а підвал від підтоплень. Поки ж на фасаді захисна стоятиме сітка, яка вберігатиме прохожих від обвалу будівельних конструкцій.

Фото: Богдана Бесчастна

ось що мають зробити далі:

  • визначитися із функцією двору
  • підготувати технічне завдання для реставрації
  • провести архітектурний конкурс
  • обговорити з громадою результати конкурсу і визначити переможця
  • розробити проєкт

За прогнозами урбаністів, будівельні роботи можуть розпочати ближче до кінця 2022 року, а оновлений Гостиний двір відкриють не раніше кінця 2023-го.


Гостиний двір – монументальний комплекс на Контрактовій площі, частково зведений у 1809–1813 роках і перебудований у 1828–1833 роках.

У червні 2021 року Мінкульт отримав приміщення Гостиного двору на баланс, попри те, що на нього також претендувала КМДА. У міністерстві одразу заявили, що перетворять його на культурно-мистецький простір. А вже в липні будівлю передали на баланс Національного заповідника «Софія Київська».

Наразі будівля захищена декількома охоронними статусами: як пам’ятка архітектури місцевого та національного значень, а також як головний і центральний елемент пам’ятки містобудування «Контрактова площа».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі