В українській армії служать більше 38 тисяч жінок, сім тисяч приєдналися до Збройних сил після початку повномасштабного вторгнення, повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. 

За словами Маляр, було два сплески збільшення кількості жінок в армії – у 2014-му й у 2022-му.

Зараз Україна має один з найбільших показників кількості жінок у Збройних силах серед країн-членів НАТО, заявила Маляр.

Загалом у ЗСУ станом на липень мобілізовані до 700 тисяч осіб. В оборонному секторі також працює 60 тисяч прикордонниць і 90 тисяч співробітниць Нацгвардії, повідомляв міністр оборони Олексій Резніков.

Хоча раніше існували обмеження, наразі жінкам доступні будь-які військові професії. Зокрема, жінки відстояли своє право займатися навіть тими професіями, про які відомо, що вони прямо шкодять здоров’ю, відзначила Маляр.

Також заступниця міністра констатувала, що побут в армії наразі підлаштований під чоловіків, однак Міноборони взяло курс на те, щоб якнайшвидше пристосувати його до жіночих потреб.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У жовтні 2018-го набув чинності закон про рівні права жінок і чоловіків під час служби в ЗСУ.

У грудні 2021-го в Україні ввели військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік.

Перша леді Олена Зеленська наводила іншу статистику щодо кількості жінок в армії. За її словами, в ЗСУ служать 37 тисяч жінок, понад тисяча з них стали командирами.

У Генштабі наголосили, що жінок в Україні братимуть на військовий облік лише за згодою. Також зазначили, що під час мобілізації з лютого в Україні призвали лише близько 1% жінок (від загальної кількості мобілізованих).

Уперше в історії ЗСУ для жінок, які служать в армії, створять уніфіковану військову форму. Розробленням форми займаються ініціативні волонтерські групи.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі