Жінок братимуть на військовий облік лише за згодою, повідомляє Генштаб Збройних сил України.

Під час мобілізації, яку оголосили через повномаштабне вторгнення Росії, на військову службу призвали близько 1% жінок (від загальної кількості мобілізованих).

Більшість призваних жінок призначили на посади медичного персоналу, підрозділів зв’язку, морально-психологічного забезпечення, діловодів, бухгалтерів і кухарів.

У Генштабі зазначили, що в ЗСУ ще є потреба в жінках-фахівцях з медицини, радіотехніки й харчових технологій. Але «гострої необхідності суттєво збільшувати кількість жінок на військовому обліку» немає. Тому вирішили брати жінок на військовий облік військовозобов’язаних лише за їхньою згодою.

«Також пропонується розпочати проведення заходів із включення жінок до військового обліку не раніше ніж за місяць після завершення особливого періоду в державі», – додали в Генштабі.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2021-го в Україні хотіли ввести військовий облік для жінок більше 100 професій, жінки мали стати на облік до кінця 2022-го року. Пізніше в Міноборони дали «відбій», пояснивши це тим, що працюють над спрощенням порядку постановки на облік.

Згідно з останнім наказом міністра оборони, військовий облік жінок мали почати з 1 жовтня 2022 року. Однак кількість професій скоротили.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Генштаб