У застосунку «Київ Цифровий» додали нову функцію – голосування, повідомив заступник міського голови з питань трансформації Петро Оленич.

Перше голосування вже відкрили, воно стосується перейменування вулиць у Києві.

Взяти участь у голосуванні можуть усі громадяни України, для верифікації в застосунку використовують Bank ID.

Як проголосувати

  • перейти до розділу «Електронна демократія»;
  • оновити застосунок;
  • натиснути на конкретну вулицю, яку пропонують перейменувати, і вибрати один із запропонованих варіантів (доступний також пошук за назвою).

Голосування триватиме до 19 червня включно, тобто лише 5 днів.

За словами Оленича, результати передадуть до Київради для розгляду й експертизи.

Загалом у переліку на дерусифікацію 296 назв. У КМДА пояснили, що цей список сформувала експертна комісія, до якої ввійшли спеціалісти Українського інституту нацпам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені Грушевського, Інституту українознавства імені Крип’якевича, Інституту мовознавства імені Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Шевченка.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У Києві спочатку пропонували перейменувати понад 460 вулиць та об’єктів. До 1 травня Київрада приймала пропозиції щодо нових назв. У КМДА пояснювали, що перейменовувати будуть лише ті вулиці з переліку, «дерусифікацію» яких підтримають кияни.

Крім того, хотіли перейменувати пʼять станцій київського метро («Мінську», «Героїв Дніпра», «Берестейську», «Дружби народів» і «Площа Льва Толстого»), оскільки їхні назви повʼязані з росією та білоруссю. Спочатку провели онлайн-опитування, під час якого кияни змогли запропонувати свої варіанти назв для станцій.

Потім метрополітен обрав серед варіантів найбільш популярні та провів голосування за них за допомогою сервісу Google Docs. За результатами голосування перемогли такі варіанти: «Бучанська», «Василя Стуса», «Героїв України», «Варшавська» й «Ботанічна». Процедуру голосування й обрані варіанти розкритикували деякі урбаністи, фахівці та місцеві депутати, зокрема через голосування в Google Docs. Через це перейменування станцій відклали.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі