В Україні дозволили використовувати препарат Paxlovid для амбулаторного лікування коронавірусу, повідомляє МОЗ. 

Ліки допустили до екстренного використання. Ними будуть лікувати пацієнтів із груп ризику, щоб уникнути ускладнень і госпіталізацій. До групи ризику відносять, зокрема, людей, які мають надмірну вагу, цукровий діабет або вік більше 60 років.

Препарат Paxlovid допомагає скоротити кількість госпіталізацій і смертей пацієнтів із COVID-19 на 89%, якщо призначити лікування впродовж перших трьох днів із моменту появи симптомів.

Раніше МОЗ підписало контракт із виробником препарату, компанією Pfizer, на постачання в Україну 300 тисяч курсів Paxlovid. Наразі узгоджують графік поставки.


У лютому в Україну прибула перша партія ліків від COVID-19  60 тисяч курсів препарату «Молнупіравір». До квітня 2022 року в Україну надійде ще 240 тисяч курсів препарату.

Велика Британія стала першою країною у світі, яка схвалила «Молнупіравір» для лікування коронавірусу. Використання цих пігулок для дорослого населення схвалили й у США. Водночас наприкінці грудня 2021-го Франція розірвала контракт із компанією Merck, яка виробляє пігулки проти COVID-19 «Молнупіравір», через низьку ефективність.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі