Усі охочі можуть отримати щеплення від COVID-19 вакциною CoronaVac у центрах масової вакцинації. Але не всі готові стояти в чергах. Та не всі хочуть CoronaVac. Попри те, що ця вакцина визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я та є ефективною, дехто шукає можливості дістати Pfizer – через родичів, знайомства або навіть за гроші.

Ми поговорили з різними людьми, які вакцинувалися. Хтось зробив це вже чотири рази різними вакцинами, хтось потрапив у списки через родичів, знайомих або колишніх роботодавців, хтось дістав залишкову дозу через сімейного лікаря, а хтось навмисно відмовився від Pfizer на користь CoronaVac, аби довести друзям, що китайська вакцина нічим не гірша.

Владислав Антонов

проджект-менеджер, організатор подій


Отримав Pfizer у пункті вакцинації Київського національного університету будівництва й архітектури, простоявши 5 годин у черзі

Декілька знайомих підказало мені, що в КНУБА вакцинують усіх охочих Pfizer і можна піти вколотися. Я побачив пост на Facebook-сторінці університету про те, що в них проходить вакцинація. Але додзвонитися їм, аби запитати години роботи і дізнатись хоч якісь деталі, не вдалося. Пізніше виявилось, що це мала бути вакцинація для викладачів і їхніх родин і студентів, але насправді щеплювали всіх.

Вакцинація там тривала три дні, і ми з компанією друзів якраз пішли туди на третій день. Трохи хвилювалися, що нам відмовлять, бо ми не викладачі й не студенти. На цей випадок мали план Б – запис на щеплення у МВЦ на CoronaVac. CoronaVac не дуже хотілося – все-таки хочеться нарешті кататися в Європу.

Але жодних проблем не було. На прохідній нас запитали, куди ми йдемо й не уточнювали, чи маємо ми стосунок до КНУБА. В кабінеті щеплень теж нічого не питали.

Кабінет працював з 10:00 ранку, ми прийшли о 9:00 – я був 120-й у черзі. В коридорі висів аркуш, де кожен записував своє прізвище і номер. Ближче до обіду нам сказали, що залишилось усього 170 доз. Нам вакцини вистачало, а друзі, які прийшли буквально на годину пізніше, були вже 250-ті в черзі.

Тоді ж виявилось, що десь осіб 20 взагалі зайшли без черги. Після цього люди самоорганізувались і почали контролювати чергу – далі всі заходили за номерами. Ми протусувались там 5 годин – і вкололися.

Коли мені зробили щеплення, я запитав медсестру, де можна буде отримати другу дозу. Мені відповіли: «Начальство скаже». Поки нічого не зрозуміло. За 3–4 дні до дати другої вакцинації буду дзвонити в контакт-центр МОЗ і дізнаватися.

Марія

працює в Офісі Президента


Вакцинувалася CoronaVac у МВЦ, попри те, що мала можливість щепитися Pfizer як держслужбовиця

Я працюю в Офісі Президента. Нам уже давно казали, що до нас приїде бригада й можна буде вакцинуватися прямо в офісі. Але дату не повідомляли, це могло бути як найближчим часом, так і через місяць. Тому я вирішила не чекати, а разом із друзями зареєструватися на вакцинацію МВЦ і записалася в електронну чергу Helsi.me.

Невдовзі нам на роботі сказали, що готуються списки та скоро будуть щеплювати в офісі. Яка це буде вакцина, не уточнювали. Я також записалася в цей список, адже коли бригада приїжджає прямо на роботу – це набагато зручніше, ніж відпрошуватися з роботи та стояти в черзі у МВЦ.

Потім з’явилась інформація про те, що чиновників вакцинуватимусь Pfizer. Одразу виникло дуже багато негативу, ніби держслужбовці – це каста обраних. Особисто я не вважаю, що між вакцинами є велика різниця. Так, Pfizer ефективніший за результатами досліджень, але й CoronaVac теж захищає від хвороби. Тому немає жодних причин відмовлятися від однієї вакцини на користь іншої.

Зрештою я вирішила, що вакцинуватимусь у МВЦ вакциною CoronaVac. Якраз підійшла моя черга (мій запис перенесли з вихідних на кілька днів уперед на будні через свята), і я отримала щеплення. Зробила це, щоб показати моїм знайомим і друзям, що насправді все одно, чим вакцинуватися. І Pfizer, і CoronaVac ефективні, вони обидві схвалені ВООЗ.

Багато людей хоче Pfizer через те, що з ним можна буде поїхати в Європу, а з CoronaVac ні. Але треба розуміти, що визнання тих чи інших документів про вакцинацію – це результат переговорного процесу між країнами. Переговорні процеси ще тривають, країни змінюють свої рішення. Навіть для того, щоб українці, вакциновані Pfizer, могли в’їжджати в певну країну з нашим сертифікатом вакцинації, Україна має домовитися про визнання цього документа.

Павло Одноноздрєв

студент


Вакцинувався чотири рази – отримав дві дози Sinopharm в ОАЕ і дві дози Pfizer, одну з них в Україні

Я акцинувався чотири рази: у січні та лютому отримав дві дози Sinopharm, а кілька днів тому закінчив курс щеплення вакциною Pfizer. Досліджень із приводу змішування вакцин ще немає, тож почуваюсь такою собі морською свинкою.

Я живу і навчаюсь в Абу-Дабі. На кампусі нам робили ПЛР-тести на ковід кожні два тижні протягом осіннього семестру. Ще тоді я замислювався про вакцинацію, але певний час вагався, адже на той момент в Абу-Дабі був зареєстрований тільки Sinopharm. Всесвітня організація охорони здоров’я ще не мала доступу до інформації щодо ефективності цієї вакцини, а отже, не схвалювала її.

Навесні до університету мало повернутись набагато більше людей, тож розуміння цього зменшувало відчуття безпеки, яке було восени. У другій половині січня університет написав нам, що на кампусі буде vaccination drive – тобто щеплюватимуть на місці, не потрібно буде навіть їхати в місто. Тож я вирішив вакцинуватися – у січні та лютому отримав дві дози Sinopharm.

Потім наприкінці квітня уряд Абу-Дабі авторизував Pfizer. Я зателефонував на «гарячу лінію» для запису на вакцинацію, аби запитати, чи можна щепитися ще й ним. Відповіли, що оскільки я вже вакцинований, то поки не дозволено.

Хотів вакцинуватися Pfizer, бо чув про випадки від знайомих з університету, коли після вакцинації Sinopharm не вироблялися антитіла або ж їх було дуже мало. Варто зазначити, що це все дуже індивідуально, і в когось вони можуть не виробитися, а в когось їхня концентрація може бути дуже великою. До того ж на той момент не було інформації про те, чи нейтралізують антитіла після Sinopharm нові штами коронавірусу так добре, як це роблять інші вакцини. То вирішив перестрахуватися.



Коли дізнались, що я прийшов за другою дозою, отримавши першу за кордоном, стали питати, чому я взагалі там стояв, якщо я не освітянин



А от у кінці травня, за два дні до мого повернення в Україну, я випадково натрапив на пост у нашій студентській групі на Facebook. У ньому запитували, чи змішував хтось зі студентів вакцини від ковіду після повернення додому, наприклад, у США. Багато людей відписували, що зробили так. А хтось навіть запостив скріншот із сайту лікарні в Абу-Дабі, де йшлося про те, що за згодою лікаря можна отримати першу дозу Pfizer після вакцинації Sinopharm.

Я не довго вагався й одразу зателефонував до лікарні. В той же день отримав першу дозу (також безкоштовно). Також телефонував на гарячу лінію щодо вакцинації від ковіду в Україні, аби переконатися, що зможу завершити курс вакцинації тут. Сказали, що зможу.

Коли приїхав у Київ, три дні провисів на телефоні, намагаючись знайти другу дозу. Спочатку телефонував на номер гарячої лінії вакцинації від ковід, де мені сказали, що треба дзвонити в пункти щеплень, допоки не знайду той, де є Pfizer.

Потім я випадково дізнався, що моя подружка була в схожій ситуації: вона отримала першу дозу Pfizer у Литві та мала щепитися другою вже в Україні. Вона сказала, що заповнювала форму для звернень громадян на сайті МОЗ, де пояснила ситуацію. Пізніше їй зателефонували та сказали, куди йти. Я також заповнив цю форму, але відповіді досі не отримав. Також подзвонив у МОЗ, де мені сказала, що розгляд таких звернень триває до 30 днів. На запитання, чи можна пришвидшити процес, аби отримати другу дозу вчасно, мені відповіли, що ні.

Після цього я став телефонувати в різні пункти щеплень. Куди б не подзвонив, всюди давали інший номер. Після 5–6 таких ітерацій, мене направили в Департамент охорони здоров’я Києва. Я подзвонив туди, жіночка мені сказала, що жодної інформації щодо Pfizer у неї немає, але дала три номери, на які можна зателефонувати. Жоден із трьох номерів не відповів.

На наступний день я знову подзвонив у Департамент. Чоловік узяв слухавку, записав мої дані та передав лікарці. Мені дав її особистий номер і сказав, що з нею можу домовитися про дату й час вакцинації. Мене запросили прийти о 12:00 у студентську поліклініку на вулиці Політехнічній 25/29, бо саме там вакцинували освітян препаратом Pfizer.

Біля кабінету все було дуже неорганізовано, люди стояли в живій черзі. Поки я чекав у черзі 2,5 години, мене стали запитувати, на якому факультеті КПІ я викладаю (бо саме в той день вакцинували викладачів із КПІ). Коли дізнались, що я прийшов за другою дозою, отримавши першу за кордоном, стали питати, чому я взагалі там стояв, якщо я не освітянин.

У кабінеті ще 25 хвилин не могли розібратися, що зі мною робити, адже в базі немає інформації про моє перше щеплення. Ми чекали, поки хтось зателефонує та скаже, що робити. Врешті-решт вони зробили копії всіх довідок про те, що в мене була перша доза та прикріпили їх до згоди на вакцинацію. Після трьох годин очікування мені вкололи другу дозу.

Сподіваюся, що ці дані зможуть внести в систему, і я отримаю паспорт вакцинації.

Рената Сокачик

викладачка в школі мистецтв


Одна з 8 викладачів школи, що погодились на вакцинацію. Інші 82 – відмовились

Усім викладачам нашої школи запропонували вакцинуватися Pfizer. У нашій школі працює 90 людей, із них лише 8 погодилися на щеплення. Більшість колективу – старші люди, які мають страх щодо вакцини, а хтось нещодавно перехворів, тому відклав щеплення. Знаю, що дехто з колег чекав Pfizer, тому відразу ж погодився, як тільки з’явилась така можливість. Інші колеги, навпаки, почали нас відмовляти, мовляв, це ще не досліджено й невідомо, яка буде реакція організму. Дехто казав: «Ви ж музиканти, вам руки потрібні!». Тому здебільшого з нашого колективу вакцинувалися лише теоретики. Ті, хто грають на інструментах, побоялися за свої руки.

Першу дозу ми отримали 4 червня, а вчора ввечері нам подзвонили і сказали, що сьогодні буде друга доза. Аби отримати першу дозу, довелося зачекати в черзі пів години, інших незручностей не було, все було дуже добре організовано. Ми заходили в кабінет щеплень за списком. Але з отриманням другої дози були проблеми. Нас із колегами запросили до центру на 12:00 годину, але так склалося, що вакцина швидко закінчилася, і сьогодні я остання, хто отримав щеплення. Колеги, які прийшли буквально на хвилину пізніше, не змогли вакцинуватися.

Після першого укола в мене сильно боліла рука, я нічого не могла нею робити. Але це продовжувалось лише один день. Дехто з колег навіть відпрошувався з роботи, бо ще кілька днів не міг грати на інструменті. Окрім болю в м’язах, у мене була невелика втома, яку навіть можу назвати приємною. Спалося в ту ніч краще, ніж зазвичай.

Анастасія

маркетологиня


Разом із чоловіком записалась на вакцинацію Pfizer через маму, яка працює в приватній клініці

Моя мама працює в приватній медичній клініці, і коли співробітників записували на вакцинацію, була можливість щепити й найближчих родичів. Оскільки хтось від щеплення відмовився, була можливість покликати ще й мого чоловіка.

Моя мама внесла нас у список і сказала, що із дня на день нам повідомлять, коли приїжджати. Щеплення робила мобільна бригада в клініці, де мама працює. Нас запросили на вакцинацію 23 червня з 10:00 до 15:00, а потім розділили – мені сказали приходити з 10:00 до 11:00, а чоловікові з 11:00 до 12:00. Ми вдвох прийшли на 10:00, і нас без проблем вакцинували.

Дмитро


Вакцинувався Pfizer через компанію клієнта на роботі

Я отримав дві дози Pfizer завдяки клієнту на роботі. Ця компанія пов’язана зі сферою освіти, тому для її співробітників виділили партію вакцини. Оскільки дехто з них відмовився від щеплення, залишилися вільні дози. Через те, що в нас із клієнтом хороші стосунки, нам подзвонили і сказали, що завтра зранку є можливість вколотися Pfizer.

Із нашої команди зібралося 6 людей і вже на наступний день вранці ми поїхали в лікарню. Я очікував, що буде треш і велика черга, але, на диво, все було дуже злагоджено. Ми заходили в кабінет за списком і заповнювали згоду на вакцинацію. Після щеплення сказали посидіти 20 хвилин, на випадок, якщо стане погано.



Мені було байдуже, яка вакцина, бо для мене це не історія про можливість подорожувати, а про те, щоб просто бути в безпеці



Щеплення другою дозою було організовано так само. Нам написали, куди й о котрій приходити, розподілили за часом, щоб не збиралась черга, і швидко вакцинували.

Після першої дози дуже сильно боліла рука, але на наступний день усе минуло. Інших побічних реакцій не було. Після другого укола рука боліла набагато менше, але інших ефектів не було. Хоча в одного з колег піднялась температура і була сильна слабкість.

Спочатку я збирався вакцинувався у МВЦ. Мені було байдуже, яка вакцина, бо для мене це не історія про можливість подорожувати, а про те, щоб просто бути в безпеці. Але коли з’явилась можливість отримати Pfizer, я одразу погодився.

Мері Кучеренко

студентка


Вакцинувалась Pfizer через колишнього роботодавця

Я вакцинувалася завдяки своїй колишній роботі в громадській організації. Прийшла розсилка від секретаря про те, що є можливість зробити щеплення. У Google-формі була графа «Колись працював», тож я зрозуміла, що теж можу записатися на вакцинацію. Це було у травні, коли варіанту щепитися у МВЦ не було.

Згодом повідомили, що вакцинувати будуть Pfizer. Я зраділа, адже маю більше довіри до цієї вакцини й до того ж за кордоном його визнають.

У мене в університеті якраз почалася сесія, і я дуже боялася, що щеплення співпаде з іспитом. Але цього не сталося. Мені призначили день і запросили на 10:00 ранку. В цей же день у мене була запланована співбесіда о 15:00 годині. У ніч перед днем Х приходить повідомлення, що мою чергу посунули на 14:00 годину. У мене паніка. З Подолу, де проходить щеплення, на Арсенальну, де запланована співбесіда, я не встигаю, бо зазвичай треба трохи почекати, а після щеплення посидіти ще 30 хвилин.

Я попросила перенести вакцинацію, мені відмовили. Ніч не спала. Вранці на емоціях подзвонила пані, з якою мала співбесіду. Вона не могла мене пересунути, тому сказала, що якщо я запізнюсь, просто менше поспілкуємось.

Приблизно о 12:00 колишня колежанка написала, що Pfizer уже закінчився, далі вакцинують CoronaVac. Я зрозуміла, що CoronaVac можу щепитися й у МВЦ, тому спокійно поїхала на співбесіду.

Увечері прийшло смс, що наступного дня буде Pfizer. Вакцинувалася. Тепер в очікуванні другої дози. Сподіваюся, обійдеться без пригод.

Анна Пуцова

консультантка з питань освіти


Вакцинувалась залишковою дозою Covishield

Моя знайома працює комунікаційницею в ЮНІСЕФ, вони супроводжують кампанію з вакцинації. Їй випадково пощастило щепитися залишковою дозою. В ампулі 10 доз, і якщо її відкрили й не всі записані прийшли на вакцинацію, терміново потрібно знайти охочих. Ця історія мене зацікавила.

Потім ще одна подруга вакцинувалась залишками, і тоді я вирішила, що й мені треба в бій. Написала сімейному лікарю, що теж хочу вакцинуватись. У мене декларація із сімейним лікарем в маленькій територіальній громаді на Чернігівщині, вірогідність отримати дозу була низька. Але мені мені сказали, що через тиждень якраз збирають групу охочих вакцинуватись CoviShield. Мені було байдуже, яка вакцина, адже всі вони ефективні, тож я одразу погодилась.

Мене вкололи об 11:00 ранку. Руку почало тягнути відразу, проте почувалась нормально аж до ночі. Вночі почався страшенний «трясун». Мене морозило, аж ковдру підкидало. Зранку з’явились інші симптоми: було відчуття, ніби мене викинуло з другого поверху і всі кістки поламало. Температура 37,5. А рівно через добу все як рукою зняло.

Тепер чекаю другу дозу наступного місяця і мрію про політ на море. Вакцинуйтесь, це не страшно.