Цього тижня, після 15 лютого, Україна має отримати першу партію вакцини від COVID-19 від британсько-шведської компанії AstraZeneca. Наступного дня після цього стартує вакцинація. Загалом до кінця лютого ми отримаємо один мільйон доз від AstraZeneca.

Як українцям робитимуть щеплення від коронавірусу, чи буде можливість обрати виробника вакцини та як записатися – зібрали всю актуальну інформацію про вакцинацію.

Також ми запитали інфекціоніста, чому вакцини від COVID-19 розробили так швидко, як вони працюють, чи потрібно робити щеплення тим, хто вже перехворів, і чи можна після вакцинації знімати маски.

Коли та кого вакцинуватимуть спочатку

Перший етап вакцинації має розпочатися із середини лютого. Насамперед щеплення отримають медики, які лікують хворих на COVID-19 у стаціонарах, і військові, що беруть участь в Операції об’єднаних сил на Сході України. На цьому етапі з лютого до квітня планують вакцинувати 367 тисяч людей. Щеплення робитимуть мобільні бригади.

Другий етап вакцинації охопить близько 3 мільйонів людей – щеплення отримають медичні працівники та персонал медичних закладів. А також мешканці будинків для літніх людей і персонал цих закладів. Вакцинацію проводитимуть у стаціонарних пунктах щеплень і мобільні бригади.

Подальший план безкоштовної вакцинації груп ризику має такий вигляд:

Де та як робитимуть щеплення

Зараз передбачено два способи вакцинації:

1. Мобільні бригади з імунізації вакцинуватимуть там, де доступ до медичних закладів ускладнений або неможливий.

Вони також робитимуть щеплення на першому етапі.

До складу мобільної бригади входитимуть лікар і резервний лікар, дві медсестри та одна резервна медсестра, а також один водій. Одна бригада протягом робочого дня зможе зробити 100 щеплень. Усього буде сформовано 572 мобільні бригади. Медичні працівники, що входять до їх складу, пройшли спеціальні тренінги від Всесвітньої організації охорони здоров’я.

2. Вакцинація у стаціонарних пунктах щеплень за попереднім записом.


За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, кожен українець зможе записати на щеплення з 1 березня 2021 року. Люди із груп ризику зможуть одразу обрати місце та час отримання вакцини, а всі інші потраплять у список очікування.

Записатися на вакцинацію можна буде трьома способами:

  • у свого сімейного лікаря
  • на сайті, який скоро запустить МОЗ
  • через гарячу лінію за телефоном 0800602019

Також у Мінцифри заявляли, що українці зможуть записатися на щеплення від COVID-19 через додаток «Дія».

Які вакцини будуть доступні в Україні

AstraZeneca вакцина розроблена Оксфордським університетом і британсько-шведською компанією AstraZeneca. Вона дозволена для екстреного використання у Європейському Союзі, Великій Британії, Бразилії, Аргентині, Мексиці та інших країнах. Згідно з дослідженнями, її ефективність – 62%. На відміну від Pfizer, що потребує транспортування й перевезення за наднизьких температур, ця вакцина може зберігатися у звичайному холодильнику за температури +2 – +8.

Вакцина приїде в Україну першою, уже в лютому очікується постачання 1 мільйона доз вакцини. Загалом Україна має контракти на 12 мільйонів доз вакцини AstraZeneca й Novavax із можливістю розширення ще на 3 мільйони доз.

Novavax розроблена американською фармацевтичною компанією Novavax. Зараз ця вакцина на фінальній стадії клінічних досліджень. Попередньо заявлена ефективність – 89%.

Pfizer-BioNTech – вакцина, створена німецькою компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Її екстрене використання дозволене ВООЗ, вакцину використовують у США, Європейському Союзі, Великій Британії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, ОАЕ та в багатьох інших країнах. Її ефективність – 95%.

У лютому Україна має отримати 117 тисяч доз у межах ініціативи COVAX.

Sinovac Biotech це вакцина китайської фармацевтичної компанії Sinovac Biotech, що спеціалізується на виробництві вакцин проти гепатиту та грипу. Вона дозволена для екстреного використання в Азербайджані, Бразилії, Китаї, Чилі, Індонезії та Туреччині.

Україна уклала угоду на постачання 1,9 мільйона доз китайської вакцини SinoVac Biotech. 6 лютого ця вакцина була схвалена для щеплень у Китаї та, за словами міністра Степанова, вона має надійти в Україну протягом 30 днів.

Відомо, що випробування у Бразилії показали її ефективність проти коронавірусу на рівні 50,65%. У Туреччині помітили значно вищі показники – 91,25%, а в Індонезії – 65,3%.

Скільки людей отримає безкоштовну вакцину від COVID-19

МОЗ планує безкоштовно вакцинувати 21 мільйон людей із груп ризику 2021 року. Загалом національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всі громадяни України будуть вакциновані державним коштом.

За словами Президента Володимира Зеленського, щонайменше половину населення країни мають вакцинувати протягом 2021 – початку 2022 року.

Чи можна буде обрати, якою вакциною щепитися

При безкоштовній вакцинації обирати виробника вакцини для щеплення не можна, розповів Віктор Ляшко.

Чи можна буде вакцинуватися платно поза чергою

Так, коли вакцина з’явиться на комерційному ринку. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявляв, що це може статися до літа 2021 року.