Комісія Управління із санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалила використання пігулок від коронавірусу «Молнупіравір» (Merck) для дорослого населення, повідомляє Reuters.

Використання препарату схвалили 13 експертів, водночас 10 проголосували проти. Як пише видання, імовірно, це повʼязано із відносно низькою ефективністю таблеток (30%) і потенційними побічними ефектами.

Reuters зазначає, що деякі члени комісії FDA схвалили використання пігулок через те, що під час тестувань «Молнупіравір» зменшив кількість смертей пацієнтів від COVID-19.

Повідомляють, що від коронавірусу помер тільки один пацієнт, що вживав таблетки Merck, водночас серед тих, хто вживав плацебо, померли девʼятеро людей.

Також експерти FDA та дослідники з Merck наразі не рекомендують вживати пігулки «Молнупіравір» вагітним жінкам.


27 листопада Merck оприлюднила дослідження, згідно з яким ефективність їхніх пігулок становила 30%. Попередні дослідження, проведені ще в жовтні, показували ефективність у 50%.

4 листопада МОЗ України дозволило випробувати пігулки «Молнупіравір», які розробила компанія Merck.

Також 4 листопада Велика Британія видала дозвіл на використання таблеток «Молнупіравір». Таким способом Британія стала першою країною у світі, яка схвалила ці пероральні ліки від COVID-19. У компанії Merck кажуть, що ці пігулки від коронавірусу вдвічі знижують ризик смерті.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі