Побічні реакції після введення першої дози вакцини CoviShield зафіксували в 361 людини, що становить 0,5% від усіх вакцинованих в Україні, розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов в інтерв’ю «Укрінформу».  На момент інтерв’ю в країні щепили понад 62 тисячі осіб.

Водночас дві людини перебували під наглядом лікарів. В однієї виявили алергічну реакцію, в іншої – підвищену температуру протягом двох діб. 

Міністр Степанов каже, що такі реакції можуть бути на будь-яку вакцину, оскільки це імунобіологічний препарат. А тому в людей, схильних до алергій, таке трапляється. 

Інші випадки побічних реакції були незначні, додає Степанов. Це, зокрема, підвищення температури або головний біль, або почервоніння у місці введення вакцини.


В Україні з 24 лютого триває кампанія з вакцинації. Щеплення роблять вакциною Oxford-AstraZeneca (Covishield) виробника Serum Institute India. Поки що це єдина вакцина, яку привезли в Україну. Окрім неї, уряд має отримати препарати Pfizer-BioNTech, NovaVax і Sinovac Biotech.

Загалом в Україні зареєстрували до використання три вакцини від коронавірусу. Це CoronaVac китайського виробника Sinovac Biotech, а також препарати AstraZeneca (Covishield) і Pfizer-BioNTech.

Із 1 березня записатися на вакцинацію від COVID-19 можна через «Дію».

Станом на березень 2021 року щонайменше 14 країн призупинили щеплення вакциною AstraZeneca після повідомлень про утворення тромбів у деяких вакцинованих. Утворення тромбів виявили лише в 40 людей із 17 мільйонів, вакцинованих препаратом AstraZeneca в ЄС і Великій Британії. Детальніше про це ми писали тут.

Станом на 17 березня в Україні щеплено 71 923 особи, з них отримали 1 дозу 71 922 особи, завершила вакцинацію (отримала 2 дози) 1 особа.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі