В Україні зареєстрували першу вакцину проти коронавірусу. Це препарат CoviShield, який розробили Oxford-AstraZeneca, повідомили в Міністерстві охорони здоров’я.

Вакцину Оксфордського університету й британсько-шведської компанії дозволили для екстреного медичного застосування. Перші 500 тисяч доз препарату мають прибути в Україну з заводу в Індії 23 лютого.

Заявку на реєстрацію препарату подали 15 лютого. Швидко зареєструвати препарат удалося через закон, який скорочує процедуру реєстрації вакцин від COVID-19 до п’яти робочих днів, пояснили в МОЗ.

Також Україна може отримати в межах ініціативи COVAX від 2,2 до 3,7 мільйона доз вакцин Oxford-AstraZeneca в першому-другому кварталі 2021 року. 


Вакцина Oxford-AstraZeneca виробляється на потужностях фармацевтичної компанії Serum Institute в Індії й має локальну назву CoviShield. Вона показала 70% ефективності.

Препарат розробили в Оксфорді за 10 місяців. Досліджували його на 20 тисячах волонтерів із Британії та Бразилії.

Раніше вакцину Oxford-AstraZeneca для екстреного застосування вже схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали Велика Британія, Євросоюз та Індія. 

У ВООЗ вважають, що вакцина підходить для країн із низьким і середнім рівнем доходу завдяки простим вимогам до зберігання – за температури від +2°С до +8°С.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі