Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що буде сприяти створенню в місті Музею сучасного мистецтва й шукати місце для нього разом із професійною спільнотою.

«Буде це в Гостиному дворі чи в іншій будівлі, стане зрозуміло після експертизи щодо придатності конкретно цієї пам’ятки архітектури для повноцінного та масштабного розгортання музею», – сказав Кличко.

Водночас, на думку Кличка, Гостиний двір може вмістити кілька інституцій і стати культурним центром Подолу й Києва.

КМДА, за його словами, готова розглянути й інші варіанти для Музею сучасного мистецтва – використання придатної локації, ревіталізація будівлі чи нове будівництво.

Гостиний двір з 2013 року знаходиться в занедбаному стані. Фото: Віталій Селик

Гостиний двір – торговельний комплекс на Подолі, збудований у 1809 році. Є пам’яткою архітектури та містобудування національного значення. Перебуває в занедбаному стані з 2013 року.

Наразі Гостиний двір знаходиться в державній власності, але КМДА з 2017 року просить передати його в комунальну власність, щоб створити там культурний хаб і розмістити Музей історії Києва, який не має повноцінного приміщення.

У січні 2021 року міністр культури Олександр Ткаченко також висловив бажання взяти Гостиний двір на баланс свого міністерства. Він хоче розмістити там іще не створений Національний музей сучасного мистецтва. Але Кличко виступив проти передачі будівлі Мінкульту.

Детальніше про конфлікт між КМДА та Мінкультом навколо Гостиного двору й про музеї, які там можуть з’явитися, читайте в статті The Village Україна.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі