Архітектор будівлі Українського інституту науково-технічної інформації (частиною якого є «Тарілка» на Либідській) Флоріан Юр’єв на своє 91-річчя попросив Президента України визнати будівлю національним пам’ятником архітектури. Також він вирішив передати своє авторське право на будівлю державі.

«Флоріан Ілліч просить, щоб будівлі Українського інституту науково-технічної інформації, частиною якого є «Літальна тарілка», було присвоєно статус архітектурної пам’ятки національного значення», – повідомив Віталій Молочко, який з 2015 року є головним архітектором з реновації об’єкта.

Віталій Молочко та Флоріан Юр’єв 

У своєму листі до президента архітектор погоджується передати своє авторське право на будівлю українській державі й просить не допустити її реконструкції  з прибудовами. «Своїм останнім заповітом передаю авторське право на моє творіння – будівлю Українського інституту науково-технічної інформації «Літальна тарілка» – державі», – написав у листі до президента архітектор.

Дах «Тарілки» нещодавно пофарбували, спершу нанесли ґрунтувальну антикорозійну фарбу на поверхню, потім – проміжний шар атмосферної антикорозійної фарби, ще пізніше – основний шар атмосферної гумової фарби.

Також на «Тарілці» замінили кріплення підйомних сходів, бюджет робіт становив 260 тисяч гривень. Далі на «Тарілці» планують відновити штукатурку та замінити скло.


«Літаюча тарілка» на Либідській – будівля Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, побудована в 1971 році. Вона є пам’яткою радянського модернізму.

Поряд із нею на орендованій території будують ТРЦ Ocean Mall, який планують відкрити в 2020 році. Орендатором є власник ТРЦ Ocean Plaza.

Власники ТРЦ планують відновити «Тарілку» та створити там музей науки, але автор оригінального проєкту будівлі Флоріан Юр’єв виступив проти й презентував свій проєкт відновлення. Представники ТРЦ Ocean Mall пообіцяли не перетворювати «Літальну тарілку» на вхідну групу до ТРЦ та погодилися на часткову реалізацію авторського проєкту.

А ось якою пам’ятку бачать у Balbek Bureau та Save Kyiv Modernism на противагу рішенню зробити «Тарілку» частиною ТРЦ Ocean Mall.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі