Дах «Тарілки», розташованої біля станції метро «Либідська», почали фарбувати, повідомили в ініціативі Savekyivmodernism. Орендатори будівлі кажуть, що це перший крок до збереження пам’ятки.

«В останні дні часто звучить питання: фарбування даху «Тарілки» – це зрада чи перемога? Відповідаємо. Відновлення покриття на даху «Літаючої тарілки» – це перший необхідний крок для її збереження», – кажуть волонтери.

Водночас додають, що зробити це ще 2 роки тому вимагав від власників та орендарів будівлі архітектор пам’ятки Флоріан Юр’єв.

Технологію відновлення покриття та його колір також узгодили з автором будівлі, кажуть у Savekyivmodernism.

«Однак фарбування даху «Тарілки» ще аж ніяк не дорівнює її «відновленню», про що зараз пишуть муніципальні (і не тільки) ЗМІ. Відновлення «Тарілки» – це повноцінний ремонт її приміщень зі збереженням концертної зали та її унікальної акустики», – додають в ініціативі.

Дах «Тарілки» фарбують у сірий колір / Алекс Биков

«Та найцікавіше те, що фарбування даху представляють у ЗМІ як особисті зусилля небайдужих громадян. Водночас саме ці громадяни безпосередньо пов’язані з Міносвіти, яке відповідає за будівлю та було в тісному зв’язку з компанією «Альдо», яка орендує будівлю», – підкреслили в ініціативі.


 «Літаюча тарілка» на Либідській – будівля Українського інституту науково-технічної експертизи та інформації, побудована в 1971 році. Вона є пам’яткою радянського модернізму.

 Поряд із нею на орендованій території будують ТРЦ Ocean Mall, який планують відкрити в 2020 році. Орендатором є власник ТРЦ Ocean Plaza.

 Власники ТРЦ планують відновити «Тарілку» та створити там музей науки, але автор оригінального проєкту будівлі Флоріан Юр’єв виступив проти й презентував свій проєкт відновлення. Представники ТРЦ Ocean Mall пообіцяли не перетворювати «Літаючу тарілку» на вхідну групу до ТРЦ та погодилися на часткову реалізацію авторського проєкту.  

 А ось, якою пам’ятку бачать у Balbek Bureau та Save Kyiv Modernism на противагу рішенню зробити «Тарілку» частиною ТРЦ Ocean Mall.

 Ініціативна група #Savekyivmodernism займається питанням збереження будівель у стиль модернізм і надання їм статусу пам’яток архітектури.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі