Проект відновлення пам’ятки радянського модернізму «Літаючої тарілки» на Либідській презентував автор оригінального проекту Флоріан Юр’єв, а також спільнота Save Kyiv Modernism

The Village Україна показує, яким пам'ятку бачать автори проекту – на противагу рішенню зробити «Тарілку» частиною ТРЦ Ocean Mall.

Ілюстрації: Save Kyiv Modernism

  Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Флоріан Юр’єв


автор проекту будівлі Інституту науково-технічної експертизи та інформації

Коли ми востаннє проводили зустріч із громадськістю, останнім запитанням до мене було: «Чи можна врятувати «Тарілку» від остаточного руйнування?» Можу відповісти – з вашою допомогою це можливо. Ми не здаємося – ми боремося за цей проект.

Ця будівля викликає спротив уже 50 років. Я готував цей проект ще у 60-ті роки, його особливістю повинна була стати унікальна світломузична зала. Але прийшли представники ЦК і КДБ і сказали, що треба будівля для Інституту науково-технічної інформації. Тому у цьому проекті я втілив ідею науково-технічного прогресу.

Мій проект задумувався не в традиціях старої архітектури, він не приземлений. Тому це насправді не «літаюча тарілка», а «тарілка, що злітає». Якби це була «тарілка», вона б стояла на твердій основі. А я її підвісив. Адже поняття наукового прогресу – поняття цивілізаційне, воно стосується усвідомлення ролі архітектури в житті.

У 1991 році науково-технічний прогрес відійшов на задній план, на перший вийшла політика. 20 років будівля руйнувалася, тому що науково-технічний прогрес не був потрібен. А зараз торгаш Вагіф Алієв поставив за завдання перетворити будівлю на парадний вхід у торговий центр. Тобто наукова функція об’єкта змінюється – на торгову. У них навіть був проект перетворити концертну залу на ігрову. Потрібна торгівля, потрібні розваги, але не потрібен науковий прогрес.

На захист «Тарілки» зверталася громадськість, її підтримував президент академії наук Патон, художники, музиканти та архітектори. У нас були були публікації в українських і закордонних ЗМІ, я виступав по ТБ і у Верховній Раді. Але результат нульовий. Жодної відповіді. Об’єкт, який уособлює науково-технічний прогрес, владі не потрібен і не цікавий.

Чому проект, який ми презентуємо сьогодні, важливий? По-перше, він ставить за основу не реконструкцію, а відновлення «Тарілки» у первозданному вигляді з покращенням завдяки сучасним технікам. По-друге, є ж іще контрпроект від забудовника, за яким будівлю хочуть перетворити на торгову залу.

Слава Балбек


засновник Balbek Bureau

У першу чергу підкреслю – наш проект не передбачає реконструкції. Це проект реставрації та розвитку. Наша концепція майже не передбачає змін у дизайні. Ми просто наполягаємо, що треба відновити пам’ятку і додати у неї новітні технології.

Для нас «Тарілка» – це не совок, це живий приклад київського модернізму і зразок новітньої архітектурної цінності. Ми впевнені, що він може стати прецедентом для десятків інших пам’яток модернізму у Києві, які потребують збереження. Наша головна мета – зберегти цю епоху для наступних поколінь. Адже сучасна історія твориться тут і зараз.

При розробці нашого проекту ми проаналізували початковий проект «Тарілки» і врахували міжнародний досвід. Три світові аналоги – це приклади з Музею словацького національного постання, а також два проекти з Бразилії. Усі ці проекти передбачають збереження основних визначальних елементів будівель – від загальної геометрії і фасадів до кольорових рішень.

Наш проект передбачає чотири етапи:

  • відновлення архітектурної цінності будівлі;
  • розширення функціональної діяльності;
  • модернізація концертного залу;
  • збереження та відновлення архітектурних рішень благоустрію.

У першу чергу ми хочемо зберегти паспорт фасаду «Тарілки» та ліквідувати візуальний шум навколо будівлі. По-друге, слід розширити функціонал об'єкта, що можна зробити завдяки розбиттю близько 1600 квадратних метрів приміщення на кілька зон. Наприклад, на першому поверсі можна оупен-спейс, виставковий простір, презентаційно-лекційний майданчик і кафе на 50 посадкових місць. Це необхідно для того, щоб простір міг працювати у режимі 24/7. У такий спосіб його можна зробити цікавим для потенційних інвесторів.

Окрім того, ми хотіли б розширити функціонал концертної зали «Тарілки». Наприклад, для кращої адаптації простору до проведення концертів можна розширити сцену і демонтувати перший ряд. Також ми пропонуємо встановити у залі суцільний екран зворотної проекції. Окрім того, спільно з компанією Expo Light ми розробили проект проведення різних форматів концертів та освітлення, яке для них підходить. Ми використовуємо форму будівлі як площину, але додаємо у неї сучасні технології, що підвищують її цінність.

Ми не фінансисти і не будівельники, ми творча і креативна коаліція архітекторів. Усі прорахунки за проектом ми зробили для того, щоб надати йому реальності. За нашими підрахунками, це коштуватиме 836 000 доларів. Для нас це відправна точка для його реалізації. Сподіваємося, що він отримає підтримку громадськості та спонсорів.

Фото: SaveKyivModernism