Європейське агентство з лікарських засобів (ЕМА) схвалило використання вакцини від коронавірусу розробки Pfizer і BioNTech, ідеться в офіційному повідомленні регулятора. 

Комітет з ліків для людей після оцінки вакцини дійшов висновку, що вакцина від Pfizer і BioNTech є достатньо безпечною та надійною, аби рекомендувати та контролювати її продаж в ЄС. 

У агентстві додали, що робота на цьому не завершується. ЕМА має намір продовжити збір та аналіз даних про безпеку та ефективність вакцини. 

Для того, щоб розпочати вакцинацію у країнах ЄС, потрібне офіційне схвалення Європейської комісії. Цей крок уважається формальністю й може забрати ще кілька днів.

Раніше в Німеччині заявляли, що вакцинація від коронавірусу в ЄС може розпочатися 27 грудня.

Компанії Pfizer і BioNTech розробили вакцину від COVID-19, яка показала ефективність 90% у третій (останній) фазі клінічних випробувань. Згодом ефективність зросла до 95%.


2 грудня 2020 року Велика Британія першою серед західних країн схвалила вакцину від коронавірусу від Pfizer і BioNTech. Країна придбала 40 мільйонів доз. Водночас у двох людей з алергією виникли побічні реакції. Тому Британський медичний регулятор попередив, що особам із «серйозними алергічними реакціями в анамнезі» не слід застосовувати цю вакцину.

14 грудня Канада отримала першу партію вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech, повідомив прем’єр-міністр Джастін Трюдо.

Український кандидат у вакцини від коронавірусу пройшов доклінічні випробування, наразі триває підготовка до початку випробувань на людях.