Редакція The Village Україна поговорила з кількома (вже) київськими закладами про переїзд до Києва: про вагання, факапи, гроші та втрачені бізнеси.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Характерники»

Двоповерховий бар «Характерники» від переселенців із Бердянська відкрили в Києві у вересні. Він почав роботу в історичній будівлі на вулиці Городецькій із краєвидом на Майдан Незалежності, раніше в цьому приміщенні працював заклад Smorrebrod.

Майже всі працівники бару «Характерники» – переселенці з тимчасово окупованого російськими військами Бердянська. У меню: авторські коктейлі, настоянки, основні страви, салати та вегетаріанське меню.


 Ми відкрили бар, тому що подобається дух та атмосфера барів. Тут люди завжди справжні та не соромляться показати щирі емоції. Це місце, де можна знайти нові знайомства, дізнатись про культуру споживання алкоголю та де тебе завжди раді бачити,

– розповідають The Village Україна в команді.

Чому заклад назвали «Характерники»? «Ми родом із Запорізького краю, – відповідають у барі. – Хочемо внести трохи своєї історії до столиці, продовжувати переказувати різноманітні легенди та байки нашого краю про козаків-характерників. Також інше тлумачення назви від слова «характер».

Зрештою, зараз усі українці – характерники. Треба мати дуже сталеві нерви та волю, щоб не зламатися, а навпаки, іти далі із ще більшим ентузіазмом до своєї мрії».

Засновники розповідають, що зустрілися та домовилися про спільний проєкт уже в Києві: «Напевно, це наша доля. Іван Карауланов [власник] мав свій заклад у Бердянську та вже 15 років працює в цій сфері. Інші члени нашої команди були з різноманітних закладів».

«Вирішили відкривати бар раптово. Авантюра як вона є. Спочатку надійшла пропозиція об’єднатись своєю діаспорою для допомоги одне одному, а потім уже народилася ідея зробити заклад, яким він є. Навіть ремонт робили самі. Хотіли бар – отримали. Ще й у самісінькому серці Києва. Про таке ми могли мріяти лише уві сні», – додають у «Характерниках».

Чи планує команда повернутися до Бердянська, коли місто звільнять від російських окупаційних військ? «Важке запитання, – відповідають у «Характерниках». – Точно скажу, що плануємо туди заїхати й узяти багато ніштяків для вас. Зараз бізнес у Києві потроху йде. Усе оптимізуємо, настроюємо, структуруємо. До речі, дуже чекаємо всіх у гості, нам потрібен фідбек».


КОЛИ: 11:00–21:00 (будні), 11:00–22:00 (вихідні)

ДЕ: м. Київ, вулиця Городецького, 4


Kiit

Kiit – це кав’ярня від переселенців із Київської області. Перші заклади мережі навесні відкрили у Львові, нову кав’ярню запустили біля Палацу спорту, на Еспланадній.

Проєкт заснували троє людей: Сергій Стоян з Ірпеня, Іван Демченко з Бородянки та Дарина Мазур із Ніжина. Весною вони як тимчасові переселенці запустили кавʼярню Kiit у Львові на вулиці Руській. Назву заклад отримав на честь кота Сергія, який загубився у Ворзелі.

Чоловік розповідає, що хотів відкрити другу кавʼярню Kiit в Ірпені. «На жаль, міська влада не підтримала ініціативу. Отже, замість Ірпеня Kiit буде в Києві», – каже співзасновник.


КОЛИ: 08:00–22:00

ДЕ: м. Київ, вулиця Еспланадна, 30


«Незалежність» від переселенців вз Херсона

«Незалежність» – це кав’ярня на Дарниці, яку відкрили переселенці з Херсона. «Проживши два місяці в окупації під орками, ми насправді зрозуміли, що таке свобода й незалежність. Тому вирішили покинути все й виїхати в незалежну Україну та створити нову для нас концепцію кав’ярні «Незалежність», – розповідають власники.


КОЛИ: 08:00–21:00

ДЕ: м. Київ, вулиця Будівельників, 32/2


Ala Cafe Kyiv від харків’ян

Ala Cafe Kyiv – заклад із шаурмою та турецькою кухнею напроти НСК «Олімпійський». Відкрила стритфуд команда однойменного харківського закладу. У меню шаурма, хот-доги та донер.


КОЛИ: 09:00–21:00

ДЕ: м. Київ, вулиця Велика Васильківська, 66


«Ха»

«Ха» – заклад на Шота Руставелі від родини вимушених переселенців із Харкова, яка втратила свій бізнес і домівку через війну.


 Було чітке розуміння, що треба щось робити. Рухати економіку, надавати робочі місця. Ну і просто була потреба щось робити, бо я звик там мати власний бізнес, а після 24 числа в Харкові він закінчився,

– розповідає The Village Україна власник закладу Андрій Гудімов.

Заклад у Харкові

У лютому Андрій готував до відкриття бар у Харкові. Але до початку повномасштабного вторгнення відкритись не встигли. Перші дні відкритої війни бар слугував сім’ї як укриття. «Зробили ремонт, вклали купу грошей, зокрема кредитних. Але його повністю затопило. Тому з Харкова ми перевезли мінімальну кількість речей, там столи якісь максимум», – розповідає Андрій Гудімов.

Бар, який затопило

У «Ха» працюють лише харків’яни. Це частина концепції, розповідають власники закладу.

Запитуємо детальніше про рецепт фірмової піци, оскільки після відкриття «Ха» власників почали звинувачувати в копіюванні піци з харківської мережі «Буфет». «Та ніякого інциденту немає. У нас квадратна піца – харківська, її у Харкові виготовляють зо п’ять мереж і ще кілька окремих закладів. Тобто це просто квадратна піца на пухкому тісті», – коментує співзасновник Гудімов. 40% із продажу спеціальної піци передають на благодійність. Від відкриття «Ха» лише з продажів піци задонатили вже 85 тисяч гривень.

У Харків Андрій планує повертатись, але поки що будує життя та бізнес у Києві. «Це буде мережа в Києві й інших містах, але події трохи вибивають із колії. На сьогодні, наприклад, була купа планів, але ми сидимо в бомбосховищі», – каже засновник.


КОЛИ: 09:30–22:00

ДЕ: м. Київ, вулиця Шота Руставелі, 12

м. Київ, Русанівська набережна, 4


Кав’ярня «Середа» від переселенців зі східних областей України

«Середу» відкрили в колишньому приміщенні Veterano Brownie на Нижньому Валу. Раніше заклад працював на Прорізній. Серед співзасновників закладу – переселенці зі сходу України, які переїхали ще 2014 року (подружжя з Донецька та шеф-кондитер із Маріуполя).

Тут є веганські десерти, зокрема торти. На вихідних у кав’ярні печуть круасани без тваринних продуктів. Крім того, можна спробувати сендвічі із соєво-фініковим майонезом і м’ятним песто.


КОЛИ: 11:00–20:00

ДЕ: м.Київ, вулиця Нижній Вал, 39


Verde Salad Bar

Verde Salad Bar – це заклад від переселенців із Херсона, який відкрили на Глибочицькій. У меню закладу є позиції vegan, без глютену, лактози, цукру. «Хто з Херсона, знає, що за нашими «космічними» сирниками завжди черга», – розповідають у Verde.

До 24 лютого в Херсоні в сім’ї Проніних працювало чотири заклади: три заклади мережі Verde та один відкритий за франшизою, «Львівська майстерня шоколаду». Один Verde Espresso Bar був розташований у ТРЦ «Фабрика», який горів у березні. Інший заклад закрили у травні, бо не могли платити оренду.


 А третій заклад Verde Salad Bar і майстерня працюють до сьогодні. Керує там мій бізнес-партнер Олександр, підтримуючи так Херсон і херсонців, які лишилися,

– розповідає в коментарі The Village Україна співвласниця закладу Аліса Проніна.

Додає: «Якраз у травні, коли закрила другий Verde, ухвалила остаточне рішення відкрити заклад у Києві. Розумієте, коли ти п’ять років вибудовував свою справу, ти не маєш права це все перекреслити! У нас був і є продукт, концепція та всі знання були зі мною в моїй голові та комп’ютері».

Щоби не вкладати багато грошей, шукали вже готове кафе. Бо все обладнання, меблі та посуд залишились у Херсоні. Вивезли лише найважливіше.

«У мене досі все лежить по різних місцях у Херсоні, зокрема і в ТРЦ, ніхто не знає, що з ним буде», – каже Проніна.


 У Києві трохи легше вести бізнес. Більший вибір продуктів, гість готовий платити за якість, і ти без страху можеш додати все, що тобі подобається до страви, – розповідає співвласниця. – У Херсоні часто можна було почути фразу «дорого». У київському закладі змінили підхід до кави, зробили якіснішу та планують додавати алкогольне меню.

Повернутись у рідний Херсон планують після деокупації Херсонської області та Криму. «З чоловіком жартуємо, що будемо жити на два міста: улітку, коли тепло, у Херсоні, будемо їздити на море, а весь інший час тут, у Києві».


КОЛИ: 08:00–20:00 (будні), 10:00–20:00 (вихідні)

ДЕ: м. Київ, вулиця Глибочицька, 40