Одностатеві пари в Естонії можуть офіційно одружуватися з 2024 року, відповідний закон почав діяти, повідомляє The Guardian.

Це друга посткомуністична країна, яка пішла на такий крок, після Словенії. За ухвалення закону проголосували 55 членів парламенту, водночас 34 були проти.

Одностатеві пари можуть подавати заявки на шлюб онлайн. Перші з них оброблять до 2 лютого (оброблення заявки займає від одного до шести місяців).

Згідно з опитуванням Естонського центру прав людини, більшість естонців (53%) підтримали одностатеві шлюби. Десять років тому їх підтримувала лише третина – 34% опитаних.

Також із 2013 року Естонія юридично визнає цивільне партнерство й співжиття. Одностатеві стосунки в країні декриміналізували в 1991 році, коли Естонія вийшла зі складу СРСР.

Крім того, у листопаді парламент Латвії ухвалив законопроєт про дозвіл одностатевих громадянських партнерств. Утім, перший відкритий гей-президент країни Едгарс Рінкевичс заморозив його через протести опозиційних партій і попросив їх зібрати більше 150 тисяч підписів, якщо вони хочуть провести всенародний референдум. Якщо петиція не набере підписи, то одностатеві громадянські партнерства узаконять до липня 2024 року.

   

Наприкінці вересня 2022-го одностатеві шлюби легалізувала Куба. Там за новий сімейний кодекс, який дозволяє представникам ЛГБТ одружуватися й усиновлювати дітей, проголосували на національному референдумі.

У жовтні 2022 року одностатеві шлюби дозволили в Словенії. Це перша посткомуністична країна, яка легалізувала одностатеві шлюби.

В Україні петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів усередині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів. У відповідь Володимир Зеленський зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки і чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна. Утім, у жовтні Міністерство оборони й Міністерство юстиції України підтримали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства попри те, що офіційно заявляли: не підтримують законопроєкт про реєстровані партнерства для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб.

У березні 2023-го зареєстрували законопроєкт про цивільні партнерства. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. Зокрема, завдяки інституту цивільного партнерства зможуть отримати статус близьких родичів одностатеві пари, які наразі не можуть укладати шлюб через обмеження, закладені в Конституції (її положення не можна змінювати в умовах воєнного стану).

Що таке цивільне партнерство й коли на нього можна чекати в Україні, ми детально пояснювали за посиланням.